Магазин

Зашто су неки људи мршави, без обзира шта једу

"Мршави људи нису нужно мршави зато што мање једу. Као што ни људи са прекомерном тежином немају вишак килограма само зато што једу превише", каже биолог Закари Еванс. Која је тајна мршавости и како покренути процес мршављења код оних који нису те среће да могу да једу све што пожеле?
Зашто су неки људи мршави, без обзира шта једу© freepik/lookstudio

Сви ми имамо мршаве људе у нашем друштвеном кругу који изгледају као да могу да једу шта год желе а да никада не добијају на тежини. Иако постоји мноштво мишљења о томе зашто су управо мршави људи мршави, биолог доктор Закари Еванс, сматра да постоје многа погрешна уверења која су била популарна до сада.

"Шта је то што природно мршаве људе чини мршавим? Као лекар и научник, видим много сукоба око навика у исхрани мршавих људи. Претпостављамо да једу здраво већину дана или да су веома активни. Међутим, то је често погрешно схватање", каже доктор Еванс, преноси "Health insider".

Наши мршави пријатељи наручују храну за понети, пију слатка пића и не либе се вина или пива сваки дан када се врате кући с посла. Као и сви остали! Па како онда успевају да остану мршави? Доктор даје два одговора на ово питање:

Одговор 1: Они понекад уносе мање калорија током дана. Имаће пицу за ручак, али ће прескочити вечеру, на пример. Они такође могу бити активнији, можфа не обавезно свакодневни посетиоци теретане, већ ће више шетати, кретати се, паркирати ауто даље од продавнице... Али само мали број особа се заправо овако понаша.

Одговор 2: Мршаве особе имају активан ензим који регулише метаболизам а који се код гојазних и дебљих људи често се не активира (иако постоје начини да се активира). Ензим се зове АТП - фосфотрансфераза, и енергетски је сензор у нашим телима. Ако се активира, овај ензим стимулише метаболизам, побољшава осетљивост на инсулин, смањује упале и побољшава мишићне перформансе. АТП може помоћи здраво старење. Због њега мршави људи имају бржи метаболизам. Ово је и одговор на питање зашто и поред свега што једу остају и даље витки, а други који једу исту количину хране се буде 2 килограма тежи већ следећег јутра.

Ако желите бржи метаболизам, губљење килограма и боље здравље, пробајте да активирате свој АТП ензим. Овај ензим је један од најперспективнијих начина превенције и лечења хроничних болести, попут гојазности, упала и дијабетеса. Добра вест је што га свако може активирати, чиме се побољшава метаболизам, што може значити да се може јести иста количина хране а губити тежина.

Како активирати АТП ензим и убрзати метаболизам

Постоје три уобичајена начина да се активира АТП ензим (требало би користити макар један од метода како би се активирао):

Метод 1: Вежбе високог интензитета

Трчање, брзо ходање, пењање уз степенице, прескакање канапа и још много тога. Иако је за почетника увек сигурније да се вежбање обавља под контролом тренера, као и да се консуктујете са тренером и почнете нижим темпом да бисте избегли повреде.

Нажалост, тренинг високог интензитета није одмах могућ за свакога, посебно за особе које се боре са већим вишком килограма или које болују од неких хроничних обољења.

Метода 2: Ледене купке

Показало се да су ледене купке активирале АТП ензим код глодара. Још нису рађене студије на људима, али с обзиром на то колико слично реагујемо на стимулансе, ово би такође могло имати исти ефекат на људе.

Метода 3: Вођени повремени пост (аутофагија)

Не би требало гладовати, јер ће се ограничавање на минимум хране илити гладовањем, направити само већи проблем. Да би се активирао ензим периодичним постом, никада не би требало да драстично смањити количину хране. Доктор Еванс се залаже да уколико се аутофагија спроводи, она мора бити контролисана и пропраћена адекватним планом исхране који ће направити стручна особа. 

image