Магазин

Леденe купке смирују ум, повећавају креативност и подмлађују - пракса која је поново у тренду

Ледена купка помаже у смиривању ума, јача имуни систем, повећава креативност, а вода температуе од 5 до 6 степени би требало да вам помогне у томе за неколико минута - ако издржите. Заговорници ове врсте купања кажу да организам изложен хладноћи повећава размену топлоте а као резултат, активира се метаболизам, што доводи до успоравања старења.
Леденe купке смирују ум, повећавају креативност и подмлађују - пракса која је поново у тренду© pexels/Olavi Anttila

Иако је у многим северним земљама купање у залеђеној води традиција, глобални тренд је покренуо Вим Хоф, Холанђанин познат као "ледени човек". Холандски екстремни спортиста Вим Хоф поседује преко 26 светских рекорда, а добио је надимак након низа рекорда везаних за излагање хладноћи, укључујући: пењање на Килиманџаро у шортсу, босоного трчање полумаратона изнад арктичког круга и стајање у контејнеру испуњеном коцкицама леда дуже од 112 минута.

Познат по толеранцији ниских температура, методи која му наводно помаже у контроли имуног и нервног система, Хоф је осмислио обуку која му је, како каже, омогућила да научи да контролише своје дисање, рад срца и циркулацију крви и да издржи екстремне температуре. И док многи иду толико далеко, тврдећи да је он нека врста генетске наказе, он својом методом подучава људе широм света, а који потврђују делотворност купања у леденој води.

Благодети купања у леденим купкама које су корисници и практиканти ове методе навели:

  • смањен ниво стреса
  • већа отпорност на хладноћу
  • бржи опоравак
  • повећана креативност
  • јачи имуни систем
  • повећана енергија
  • боље спавање
  • појачани фокус и одлучност
  • побољшане спортске перформансе
  • повећана снага воље

Овај импресиван списак бенефита, можда може остати у сенци чињенице да се улази у ледену воду од само 5 степени, док је просечна температура људског тела 36,5 степени. Многи ће рећи да је немогуће преживети толику хладноћу и да не знају како би реаговали кад би ово пробали. Међутим, пре зарањања у ледену воду требало би проћи кроз нека важна правила. Пре свега важна је вежба дисања -  од 20 до 30 дубоких и активних удисаја, задржавање даха, затим поново дубок удах па онда и урањање. Када се урања, неопходно је врло пажљиво забацити главу, јер се зарања само груди и браде али важно је да глава остаје ван воде. Током купања, наставити дисање. При изласку из воде - задржати дах и изаћи.

Након изласка, препоручљиво је кретати се веома брзо. Неким људима су након купања цвокотали зуби и до 20 минута, неки су се загревали пливањем, шетањем у топлим дуксерицама...све док природан процес регулације температуре није достигао нормалан ниво. И тек онда су многи практиканти рекли да их је обузело фантастично стање радости, осећај освежења, као да су се пробудили, неки кажу и подмладили. Главно откриће после купања је стање радости, кажу слично оном које се доживи после великог стреса.

У процесу купања и урањања у ледену воду многима су пролазиле мисли кроз главу - "не можеш", "хладно ти је" или "умрећеш". Овде ступа на снагу медитације и правилно дисање. Након једног минута осећај хладноће нестаје, чак се појављује осећај печења који је уобичајен за купање у врућој води.

Сама пракса би требало да се одвија под строгим надзором стручне особе. Многи лекари сматрају да боље делују криотерапија и сува хладноћа, а ледена купка може да изазове компликацију на бубрезима или другим органима. Постоји много мишљења, а уколико желите да уроните у ледену купку овог пролећа консултујте се са специјалистом у кога имате поверења и ко познаје стање вашег организма.

image