Магазин

Поливање пивом: Стручњаке брине нови "трик" за бронзани тен

За већину људи, савршен дан на плажи укључује освежавајуће пиће, купање, дремање на лежаљци, а један од најзначајнијих ставки за многе је излагање сунцу, за добијање преплануле боје. Ипак, поједини корисници друштвених мрежа желе да "убрзају" процес и уместо уља за сунчање - поливају се пивом.
Поливање пивом: Стручњаке брине нови "трик" за бронзани тен© Unsplash/George Cox

У протеклих неколико месеци на интернету се могу пронаћи бројни "летњи" савети за мршављење пред одлазак на плажу, бирање заштитне одеће од врућине, избегавање уједа комараца, прављење савршених коктела... Међу њима се налази и један необичан "трик" за добијање бронзаног тена: поливање тела пивом. У последња три месеца, Гугл претраге за "бир тен (beer tan)" су се повећале за више од сто тридесет одсто, што значи да људи траже све брже и јефтиније пречице за потамњивање.

Поједини корисници ТикТока се снимају док наносе алкохолни напитак на плажи и одбацују уља за сунчање и креме за заштиту, тврдећи да је "туширање пивом" тајна за добијање савршеног тена.

Наводно, хмељ из напитка може активирати мелатонин у кожи, што доводи до тамњења. Ипак, стручњаци упозоравају да такав потез може имати штетне последице и да привремен тен није вредан потенцијалних опасности.

"Ако крему за заштиту од сунца замените са једном конзервом пива, осим што се излажете ризику од опекотина, рака коже, изложени сте и ризику од топлотног удара, сунчаници и тровању сунцем ," рекао је за портал "Метро" Џејсон Голдберг, директор једне туристичке агенције. Тровање сунцем заправо не значи да сте се дословно отровали. Тај израз се често користи за теже облике опекотина од сунца, најчешће оне које настају од ултраљубичастог (УВ) зрачења које изазива упалу коже.

"Увек предлажем наношење заштитног фактора петнаест до двадесет минута пред одлазак на сунчање," додао је.

Између осталог, осушено пиво на кожи може имати јак мирис, постати лепљиво и бити примамљиво различитим инсектима, као што су осе или пчеле, али и комарце, које привлачи етанол.

Дерматолози широм света сматрају да не постоји потпуно здрав и безбедан начин сунчања, без SPF-a, кожи је потребно само 10 минута на сунцу да почне да гори. Додатно, исувише излагања сунцу доводи и до прераног старења коже.

"Овај је изузетно опасан тренд" с врло озбиљним последицама. Штета од сунца је кумулативна, непоправљива и директан узрок 90 одсто најчешћих карцинома у Уједињеном Краљевству. Особе које траже препланулост изложене су озбиљном ризику од развоја свих врста рака коже, а опекотине коже уско су повезане с развојем меланома, уједно и најозбиљнијег облика болести који угрожава живот", каже Кетрин Клифорд за магазин "Сан", суоснивач добротворне организације Скин за подизање свести о раку коже, и додаје да "не може да верује да то лудило постоји".

Како на тржишту данас постоје многе опције које нису штетне по здравље као сунчање (тен креме), стручњаци верују да је најбоља опција користити препарате за самопотамњивање и увек се штитити од сунца. Боравак у хладовини и често наношење фактора за заштиту су најбоље опције.

Што се тиче пива, боље је да само остане освежавајуће пиће, уз обавезно хидрирање водом током врелих, летњих дана.

image