Магазин

АИ програм је генерисао "савршене" мушкарце из различитих делова света

Програми за манипулисање фотографијама се све више развијају са унапређењем АИ технологије a људи на друштвеним мрежама свакодневно траже нове начине за испитивање граница вештачке интелигенције. Прошле недеље, један корисник "Редита" је објавио двадесет фотографија на којима су представљени "најлепши" мушкарци из различитих делова света. Већина се уклапа у савремене стандарде лепоте и занимљиво је да, уместо лица, одећа и позадина заправо највише говоре о пореклу ових дигиталних ликова.
АИ програм је генерисао "савршене" мушкарце из различитих делова света© Reddit Screenshot/iLikePlantsTooMuch

Од креирања алтернативних верзија популарних серија, до писања семинарских радова, вештачка интелигенција је већ месецима присутна у савременом свету. Многи је користе за помоћ у послу или током студирања, али често се користи и за разоноду и генерисање различитих слика.

На објави која је постала вирална на форуму "Редит" се може видети галерија фотографија, на којима су представљени "савршени" мушкарци из разчитих делова света. Међу државама се налазе Египат, Швајцарска, Белорусија, Исланд, Грчка...  Овај АИ генерисан приказ "идеалне" мушке лепоте подстакао је расправе и контроверзе широм света, бацајући светло на различите перспективе и културне нијансе које окружују мушкост и лепоту.

Коришћен је један од најпознатијих АИ софтвера, Midjourney, за креирање свих дигиталних слика. Сви мушкарци имају веома јасно дефинисану вилицу, мишићаво тело, бујну косу... Поред суптилних промена у физиономији, највећи показатељ земље порекла је била одећа.

На пример, "савршени" мушкарац Северне Кореје носи униформу, има оштре црте лица (без браде, за разлику од већине) и налази се испред портрета војног официра, што представља неке од најчешћих асоцијација на ову земљу. 

"Потребно је имати браду да би био леп, осим ако си из Северне Кореје," шаљиво је написао један корисник "Редита".

С друге стране, мушкарци из Мексика и Доминиканске Републике делују много опуштеније, јер носе лежерну одећу и шешире, који указују да су из топлих предела, где сунце сија и није потребно носити превише одеће. Позадина у Мексику личи на пијацу, док она у Доминиканској Републици делује као шарени кафић поред плаже.

"И ја сам из Мексика и изгледам баш као он, само што немам такво тело нити лепоту", "Када год питаш АИ о Мексику, скоро увек се мора појавити сомбреро," саркастично пишу корисници на друштвеним мрежама. 

Што се тиче хладнијих делова света, највише се истичу Швајцарска и Исланд. Оба мушкарца носе јакне, које указују на ниске температуре, а позадине су планине прекривене снегом и тмурно небо. Не постоје велике разлике у цртама лица и оба лика су класичан пример савремених стандарда лепоте за мушкарце: оштро дефинисана вилица, озбиљан поглед, благо таласаста коса и уредна брада. 

Већина реакција кориника друштвених мрежа су биле шаљиве и позитивне, али поједини су у коментарима објаснили да им се не допада то што сви изгледају веома слично, "као да се једно те исти мушкарац само прерушава и да му кожа мења боју према расположењу". 

Треба имати у виду се да фотографије које су генерисане помоћу АИ програма користе већ постојеће изворе, који се у програму "измешају" и створе нову слику помоћу старих референци. Другим речима, ако преко АИ програма тражимо изглед "савршеног мушкарца", појавиће се на хиљаде сличних фотографије које одговарају овом опису (и уклапају се у актуелне стандарде лепоте). 

Недавно су дигитално програмирани "идеални мушкарац и жена" такође псотали вирални и карактеристике су прилично сличне: обоје имају изражене мишиће и тен без несавршености. Жена је имала мали нос, велике усне и очи, а мушкарац се може поредити са претходно наведеним примерима из "Редит" галерије.

image