Холивудски глумци у штрајку, Килијан Марфи и Емили Блант напустили премијеру филма "Опенхајмер"

Холивудски глумци придружили су се текуђем штрајку сценариста у највећој обустави рада филмске индустрије за последњих више од 60 година, објавио је Би-Би-Си .

Звезде америчког филма "Опенхајмер" Килијан Марфи и Емили Блант напустили су премијеру филма у Лондону придружујући се на тај начин штрајку који би могао да заустави целу индустрију. 
У једној од првих великих акција која сигнализира предстојећи штрајк глумаца, режисер "Опенхајмера" Кристофер Нолан, рекао је на премијери филма у Великој Британији да је глумачка екипа напустила догађај у знак солидарности са свим члановима Америчке федерације телевизијских и радијских уметника (САГ-АФТРА) који штрајкују широм света.


Премијера је померена за сат да би глумци имали више времена да разговарају са новинарима пре пројекције, а многи од присутних су говорили у прилог штрајка у случају да не буде постигнут фер договор.


Морам да одам признање раду невероватне глумачке екипе, предвођене Килијаном Марфијем, рекао је Нолан пре пројекције. Глумци Роберт Дауни Џуниор, Мет Дејмон, Флоренс Пју, Кенет Брана такође играју у том остварењу.


Нолан је рекао да су глумци напустили премијеру да би се придружили штрајку филмских сценариста у борби за одговарајуће плате. Штрајк је био главна тема многих звезда у разговору са новинарима.
"Биће тешко за 160.000 глумаца. Нико не жели обуставу рада, али ако наше руководство каже да договор није фер, онда морамо да будемо јаки док не постигнемо договор који је фер за глумце који раде", рекао је Дејмон.


Истакао је да се за многе глумце поставља питање да ли ће имати здравствену заштиту или не.
Удружење филмских глумаца (САГ) тражи праведнију поделу профита и боље услове рада.


Око 160.000 извођача у поноћ је ступило у штрајк, што значи да ће већина америчке филмске и ТВ продукције бити заустављена.


Штрајк је почео испред седишта Нетфликса у Калифорнији, а придружили су се Парамоунт, Ворнер Брос и Дизни.
Група која представља студије Алијанса филмских и телевизијских продуцената или АМПТП осудила је одлуку о штрајку. САГ-АФТРА представља више од 160.000 филмских глумаца, ТВ новинара, водитеља и каскадера.
Штрајк ће утицати на само 65.000 глумаца из ТВ и филмских продукција који су пред почетак преговора са студијима својим лидерима убедљивом већином гласања дали овлашћење да прогласе штрајк, пренео је Глас Америке.


Глумци са Бродвеја саопштили су да ће бити "солидарни" са колегама из САГ-АФТРА удружења.
У штрајку је 11.500 чланова Удружења америчких сценариста од када им је истекао уговор, а преговори са студијима пропали су 2. маја.

Решење још није на видику, а чак нису ни планирани нови преговори.
Због штрајка се сада емитују репризе вечерњих ток-шоу програма, поремећена је производња већег дела ТВ серија које би требало да се емитују током јесени и заустављен је рад на високобуџетним филмовима.