Магазин

Откријте које доба дана је најбоље за шетњу - јутро, поподне или увече

Постоји ли иделано време за дневну шетњу? Одговор је: да и не. Ходање ујутру, после подне или увече може имати разне добробити, али и мана. Према мишљењима стручњака, најбоље је одредити који бенефити су нам највише потребни и одабрати "идеално" време у односу на сигнале које нам тело шаље.
Откријте које доба дана је најбоље за шетњу - јутро, поподне или увече© Pexels/Sam Lion

Шетња се често занемарује као једноставан, али изузетно благотворан начин за одржавање здравља и унапређење квалитета живота. Неки је сматрају досадном и неважном активношћу, док други уживају у њој, препознајући њене бројне предности. Без обзира на претрпан дневни распоред и обавезе, добро је потрудити се и увести барем двадесет минута ходања сваки дан, када год је могуће.

Шетњом помаже да победите умор и вратите концентрацију у току напорног дана, ослобађа од стреса и напетости, "освежава душу" и тело, умирује ум...

Ипак, да бисмо заиста искористили све благодети шетње, битно је одабрати право доба дана које ће нам пружити највеће користи.

Не постоји само једно, "право" време за одлазак у шетњу. Све зависи од распореда појединца, временских прилика или од сигнала које тело може да шаље. Најбоље је пронаћи добру равнотежу између све три ставке и прилагодити према личним потребама.

Два стручњака за спавање и један нурициониста су за портал "Well+Good" поделили одређене бенефите које ходање може донети у зависности од доба дана. Постоје различите добробити, али и потенцијални недостаци ходања ујутру, после подне и увече и потребно је пронаћи најбољи баланс у односу на сопствене потребе и распоред:

Ујутру

Предности

"Природно светло помаже у балансирању циркадијалног ритма и доприноси производњи серотонина, што је важно за производњу мелатонина увече. С обзиром да је човек најосетљивији на светло сат времена након што се пробуди, препоручујем шетње ујутру," поделила је Анђела Холидеј Бел, стручњак за спавање. Осим што помаже у побољшању сна, јутарња шетња може бити прави избор за почетак дана, када можемо направити менталну паузу и припремити се за дан који надолази.

Мане

Потенцијалне мане могу бити избегнуте правилном исхраном. Ако се доручак прескаче и ниво шећера у крви је низак, постоји могућност да дође до мучнине током исувише дугачког или интензивног ходања. Најважније је слушати своје тело и препознати потенцијалне знакове мучнине или премора.

После подне

Предности

"Већина нас осети пад енергије у попдневним часовима, поготово након јела. Тада је најбоље изаћи напоље, на природно светло и прошетати се. Визуелна стимулација и покрет ће нас "разбудити" и бићемо спремни за наставак рада," обајшњава Холидеј Бел.

"Такође, ако радите посао који вам не дозвољава да се крећете довољно, поподневна шетња може бити добра прилика за кретање у току дана, јер може помоћи у ублажавању негативних ефеката целодневног седења/стајања."

Мане

"Понекада видим да људи прескачу ручак у току дана, како би се "продмали" и прошетали," говори нутриционисткиња Далина Сото, "Никада не би требало прескакати оброке, тако да ово може бити лоша страна поподневног ходања."

Неки верују да шетња у току радног времена може пореметити продуктивност или распоред, због чега је некада лакше прескочити поподневно ходање. Ипак, препоручљиво је ипак издвојити неколико минута за кретање у току дана, јер ће сигурно бити корисно за тело и ум (а посао ће свакако бити одрађен).

Увече

Предности

Као што шетња ујутру помаже код буђења, шетња увече може опуштати, ублажити стрес и разбистрити ум након дугачког дана. Ходање у вечерњим сатима може помоћи у смањењу нивоа кортизола (хормона стреса) и позитивно утицати на нервни систем. Самим тиме, лакше је опустити се пред спавање и одморити. Поред тога, кретање након вечере помаже у варењу преко ноћи.

Што се тиче менталног здравља, ходање са драгом особом, као што је партнер/пријатељ/члан породице може веома позитивно утицати на расположење на крају дана.

Мане

Препоручљиво је избегавати превише физичке активности пред спавање, како тело не би грешком добијало знакове да треба да будемо активни, што може пореметити сан. Телу ће бити потребно више времена да се опусти, тако да Холидеј Бел препоручујуе да излагање сунчевој светлости буде најкасније два сата пред спавање.

image