Магазин

Мале количине алкохола доказано смањују ризик болести срца

Научна истраживања доказала су да умерено конзумирање алкохолних напитака може у дугорочној перспективи утицати на смањење нивоа стреса, а самим тим и ризик од развоја кардио-васкуларних обољења. Ипак, важно је не занемарити чињеницу да алкохол има и других, забрињавајућих ефеката, и конзумирати га опрезно и у малим количинама.
Мале количине алкохола доказано смањују ризик болести срца© Canva / Geber86

Научно истраживање спроведено на 50 хиљада испитаника имало је за циљ добијање одговора на који начин мале количине алкохолних напитака утичу на кардио-васкуларни систем, а тим америчких научника закључио је да умерена доза алкохола - једна чашица пића када су у питању жене, и две чашице пића када су у питању мушкарци, може имати позитиван утицај на здравље.

Како мале дозе алкохола утичу на рад мозга

Циљ овог несвакидашњег истраживања био је у томе да се идентификује механизам утицаја алкохола на кардио-васкуларни систем, који би у будућности могао имати и своје "наследнике" у области превенције обољења уз помоћ етанола без осталих негативних последица на опште здравље човека. Након анализе добијених података, из групе испитаника одабрано је 754 особе који су послужили као контролна група, а чији су снимци магнетне резонанце послужили за јасније разумевање повезаности конзумације малих доза алкохола и неуронских мрежа у мозгу. Резултат је био више него очигледан: код особа које су редовно употребљавале умерене количине алкохола (чашицу, до две), сигнал стреса у бадемастом телу, делу мозга који је одговоран за формирање емоција, био је нижи.

"Када је бадемасто тело превише надражено, појачава се активност симпатичког нервног система, који реагује на стрес: притисак расте, а број откуцаја срца повећава. Уколико је стрес хроничан, као резулат се јављају хипертензија, као и значајан ризик од развоја гојазности и дијабетеса, а заједно са њима и бројних кардио-васкуларних обољења", појаснио је Ахмед Тавакол, кардиолог и један од аутора овог истраживања.

Алкохол има друге, негативне последице на опште здравље

Ипак, и поред очигледно позитивног утицаја мале количине алкохола на здравље кардио-васкуларног система његова конзумација неоспорно има негативне последице на опште здравље човека, али и на ризик од настанка малигних обољења, а са већим количинама алкохола (више од 14 појединачних пића недељно) уочен је и пораст степена ризика од добијања срчаног удара, као и смањења ниивоа когнитивних активности.

"Не заговарамо употребу алкохола са циљем смањења ризика од срчаног или можданог удара због других забрињавајућих ефеката алкохола на здравље", навео је доктор Тавакол.

image