Магазин

Мушкарци би обављали кућне послове, ал' немају "подршку"

Између 70 и 90 одсто мушкараца осећа се подједнако одговорним за кућне послове, али им се "не да"
Мушкарци би обављали кућне послове, ал' немају "подршку"www.globallookpress.com © uwe umstätter/imageBROKER.com

Кад вас следећи пут у стану сачекају разбацане чарапе, пуна канта ђубрета и гомила неопраних тањира у судопери- немојте се љутити на вашег супруга или момка. Све би он то на време завршио, чак би и једва чекао да се лати посла, али – једноставно не може – и то не зато што је лењ, већ због "укорењених друштвених очекивања" и "недостатка подршке".

Да је овако и никако другачије, тврди извештај организације "Држава светских очева". Они су, наиме, урадили анкету из које се испоставило да се између 70 и 90 одсто мушкараца осећа подједнако одговорним за кућне послове, али да због неједнаких плата и неадекватне владине политике, жене и даље обављају и до седам пута више неплаћеног рада. 

Које тачно владине политике не дозвољавају мушкарцима да почисте за собом или спреме ручак - није разјашњено.

Дакле, не само што су потплаћене и дискриминисане, него је то и узрок што више запињу око кућних послова. У каквој је ово двоје узрочно последичној вези, "Држава светских очева" пропустила је да објасни, али је навела да је једини изузетак Индија, где се само 25 одсто мушкараца осећа подједнако одговорним, као и њихова партнерка, када је реч о кућним пословима.

Они се не осећају одговорним, ови се осећају али им сметају "укорењена друштвена очекивања", тако да, сабери, одузми, прање веша и усисавање упркос свим статистикама, ипак пада на жене. 

"Наши закључци показују оно што смо већ мислили. Мушкарци воле да брину и желе да брину. Постоји висок степен жеље да буду укључени у различите задатке код куће, на пример у бригу о деци", рекла је Тавеши Гупта из невладине организације "Екуимундо".

Па, ако већ толико желе, ево им крпа, ено им метла - ко им брани да раде?

Бране им, како открива "Гардијан", друштвене структуре "које нису дизајниране тако да прихвате мушке неговатеље". Како, зашто, и због чега се то односи на кућне послове, остаје нејасно.

"У просеку, плате мушкараца широм света су за петину веће од женских", рекао је Гери Баркер, извршни директор "Екуимунда".

Један од кључних предлога који се наводи у извештају је непреносиво и једнако родитељско одсуство за оба родитеља.

"Не желимо да се смањи одсуство за жене, уместо тога желимо да се одсуство за мушкарце продужи", рекао је Баркер.

Истраживање је показало и да више од 80 одсто испитаника сматра да дечаке треба учити како да обављају кућне послове, а да мушкарци проводе само 19 одсто свог слободног времена на неплаћени рад, а жене 55 одсто.

У истраживању је учествовало скоро 12.000 из 17 земаља, укључујући Колумбију, Руанду, Јужну Африку, Аустралију, Ирску, Кину и Сједињене Америчке Државе.

image