Магазин

Да ли масовни медији и приказивање иделаних мушких тела стварају комплексе мушкарцима

До сада су медији наметали идеалну слику тела само женама, али у 21. веку ни мушкарци нису поштеђени упоређивања. Нереалистична слика у медијима ствара друштвена очекивања како би мушкарац требало да изгледа, звучи и понаша се. И док се чини да је мушкарцима опроштено уколико се не понашају и не изгледају по наметнутом стандарду, ипак ће ова очекивања довести до лошијег самопоуздање код јачег пола.
Да ли масовни медији и приказивање иделаних мушких тела стварају комплексе мушкарцима© pexels/ROMAN ODINTSOV

Примарни начин на који медији утичу на мушко самопоуздање је приказивање нереалних, идеализованих, често фотошопираних мушких тела, креирајући лажну слику идеаланог мишићавог тела, савршене косе и глатке коже. У основи, све ово може створити искривљену слику о томе шта жене (и други мушкарци) сматрају привлачним и пожељним. Они који се не уклапају у овај стандард могу осећати стид и несигурност не само у вези са својим телима већ и са животом уопште, преноси "Сајколоџи тудеј" ("Psychology today").

Најчешћи проблеми са доживљајем тела код мушкараца су:

  • Незадовољство мишићном масом и укупном грађом - И медији и порнографски садржаји обично приказују мушкарце широких рамена и исклесаних трбушњака, али за већину, чак и за оне који редовно посећују теретану, то једноставно није могуће. Због тога ће се неки мушкарци окренути стероидима и другим суплементима како би пробали да достигну ове захтеве.
  • Непријатност услед губитка косе - Старењем, многи мушкарци ћелаве, што код њих изазива осећај да нису више привлачни и смањује им самопоуздање. Они који користе помагала попут перика или тупеа или иду на третмане пресађивање косе, након неуспеха доживе разочарење и неретко уђу у депресивна стања.
  • Проблеми у сексуалном животу - Уколико је мушкарац често изложен гледању порно садржаја, у којима је специфичан фокус на одређеном изгледу мушкарца, његове несигурности ће се пренети и на спаваћу собу. Нереална слика функционисања мушког тела ће и најобразованије мушкарце који су изложени оваквом садржају, довести до очајања. Услед ове нереалне слике, све је већа продаја и конзумација пилула за ерекцију, које такође имају своје негативне ефекте.

Порно индустрија и масовни медији додатно стимулишу мушкарца да преузме улогу такозваног мачо мушкарца на погрешан начин, тражећи од њега да се придржава ригидних полних норми и очекивања као што су агресивно понашање и екстремни такмичарски дух. Ова очекивања могу да утичу на све аспекте живота једног мушкарца - посао, кућу и секс. Медијски садржаји и стандардни заступљени у порнографским садржајима, могу имати велики утицај на губитак самопоуздања и негативног самопроцењивања. Проблеми који се јављају налик су проблемима које жене имају услед погрешно представљене слике женског тела у медијима: депресија, анксиозност, стид, поремећаји у исхрани, и коришћење супстанци које могу негативно утицати на здравље (попут горе поменутих стероида или лекова за ерекцију).Током времена, неки мушкарци ће се услед лошег мишљења о свом телу повући из социјалних и интимних односа, изоловаће се од пријатеља, фамилије или чак од дугогодишњих емотивних партнера.

Како спречити настанак комплекса и губитак самопоуздања под утицајем медија

1. Размислити о сликама тела које су презентоване, тако што ће реално посматрати мушкарце око себе. На овај начин ће се увидети да ретко ко може да се уклопи у ТВ стандарде

2. Потражити примере мушкараца који прихватају другачији изглед и понашање. Требало би да обратити пажњу на који начин они привлаче пажњу потенцијалних партнера, иако се не уклапају у наметнути калуп

3. Фокусирати се на укупно здравствено стање и добробит, пре свега окренути се здравој исхрани и физичкој активности

4. Уколико је проблем прихватања слике свог тела озбиљнији, добар терапеут може помоћи мушкарцу да истражи и изгради самопоуздање и реалнију слику себе и целокупног изгледа

Иако порнографија и други медијски прикази идеализованог мушкарца могу лако да поткопају самопоштовање и самопоуздање било ког мушкарца, ови проблеми се могу превазићи здравим навикама и реалистичнијим начином размишљања, сматрају стручњаци.

image