Магазин

НАСА: Ово ће бити најхладније лето у нашим животима

"Већина људи још увек не зна у каквој се опасности налази", написао је Питер Калмус на Твитеру
НАСА: Ово ће бити најхладније лето у нашим животимаGetty © Omer Messinger / Stringer

Екстремне температуре захватиле су велике делове северне хемисфере.

Један за другим топлотни таласи смењују се широм Европе, посебно на југу континента, као и у деловима Кине и САД. Истовремено су обилне падавине узроковале разорне поплаве и однеле животе у неким земљама, укључујући Јапан и североисток САД.

На Сардинији се очекују температуре од 46 степени Целзијуса, велики пожари су у Грчкој и Швајцарској, а 230.000 људи је евакуисано у Кини због тајфуна Талим.

Још један топлотни талас "може имати свој налет следеће недеље", нове су прогнозе. Упозорење о квалитету ваздуха издато је у Њу Џерсију, јер се дим услед шумских пожара у Канади креће ка југу, преноси РТС.

У многим деловима света данима се издају упозорења болесним, старијим особамa и деци да избегавају било какве напорне активности и ограниче време проведено напољу.

Потражња за вентилаторима и клима уређајима повећава потрошњу електричне енергије у Италији.

Температуре у деловима Италије ове недеље већ су више од 40 степени, што врши притисак на италијанску електроенергетску мрежу.

Потрошња електричне енергије у тој земљи јуче је била већа него у било ком другом тренутку ове године, пошто су људи укључили вентилаторе и клима-уређаје како би се изборили са врућином.

Извршни директор Терне, која управља великом већином италијанске електроенергетске мреже, каже да је очекивао је да ће употреба данас бити још већа.

Очекује се да ће данашња потрошња достићи врхунац од 58,72 GW, што је мало мање од рекорда свих времена (60,5 GW) постављеног у јулу 2015.

Сијеста као бекство од врућине?

Тај концепт подржава немачки министар здравља. У Немачкој су можда знатно блаже температуре од већег дела јужне Европе, али да ли дневна дремка може бити стално решење?

Шеф утицајне немачке групе за јавно здравље охрабрује послодавце да промене своје распореде, како би радници могли да приуште одмор у поподневним сатима током летњих врућина.

Др Јоханес Нисен верује да би људи требало да следе модел "како људи раде на врућини у јужним земљама: устати рано, продуктивно радити ујутру и практиковати сијесту поподне".

Сијеста је пракса која се често повезује са Шпанијом, али је уобичајена у свим топлијим деловима света.

"Људи нису довољно продуктивни када је веома вруће. Лош сан због топлих ноћи може довести до додатних проблема са концентрацијом", објаснио је др Нисен. Изгледа да је идеја добила неку врсту одобрења чланова немачке владе.

Министар здравља, професор Карл Лаутербах, написао је на Твитеру: "Сијеста на врућини свакако није лош предлог. Међутим, послодавци и запослени треба да сами преговарају о томе. Са медицинске тачке гледишта, то свакако има смисла за многе професије".

Шумски пожари и даље стварају проблеме у Грчкој

Грчка ватрогасна служба је распоредила копнене и ваздушне јединице за сузбијање пожара у четири различита дела земље. Пожари су у Хрисокеларији, у Месенији (на Пелопонезу), и на острвима Ираклеја и Лезбос…

У највећем од ових пожара, у Дервенохорији, скоро 300 ватрогасаца и неколико летелица покушавају да угуше ватру.

Велики топлотни талас доминира већим делом јужне Европе, са грмљавином која се очекује на северу континента.

Још један топлотни талас захвата југ САД и очекује се да ће се проширити са југозапада на источне државе у наредним данима.

Азија се суочава са топлотним таласом у унутрашњости у централним регионима, док су обале погођене монсунима, тропским олујама и тајфуном.

И у Јужној Америци је такође било екстремно време, са јаким грмљавином и падавинама које су погодиле север континента и Мексико.

Научник Насе упозорио је да ће ово лето "бити најхладније" до краја живота људи, јер топлотни таласи настављају да "разарају" Европу и САД, а поплаве, монсуни и тајфуни – Азију, али и да планета и даље може да се охлади ако се нешто предузме.

"Већина људи још увек не зна у каквој се опасности налази", написао је Питер Калмус на Твитеру.

Калмус је позвао да се употреба фосилних горива оконча што је пре могуће, пре него што је у наредном твиту појаснио да ће "увек постојати регионалне и међугодишње варијације, али да у просечном смислу, топлотни трендови значе да ће ово бити најхладније лето дуже време".

Такође је рекао да је могуће да ће наша планета, ако свет и друштво "пређу у климатске ванредне ситуације", почети да се хлади до краја века.

 

image