Магазин

Научна објашњења за најчешће примере паранормалних активности

Да ли сте доживели искуство за које никако нисте могли да пронађете логично објашњење? Да ли је некада било тешко пронаћи извор одређеног звука, сенке или надражаја? Након што је неколико људи је поделило своја необична искуства за један онлајн портал, психолог и стручњак за паранормалне активности дали су своја мишљења, као и могућа научна објашњења за три најчешће верзије натприроднх случајева.
Научна објашњења за најчешће примере паранормалних активности© Pixabay/Tama66

Духови су једна од најпопуларнијих тема у литератури, уметности и филмовима и често се појављују и у неким од најстаријих народних прича. Ипак, многи сматрају да су одувек били само предмет људске маште. С друге стране, има људи који су убеђени да паранормална бића постоје, поготово они који верују да су доживели искуства за која нису могла наћи логично објашњење. 

Неколико људи је поделило своје претпоставке и искуство за "Дејли мејл", верујући да су дефинитивно имали сусрет са паранормалним бићима, а два стручњака нуде могуће одговоре и научна објашњења неке од најчешћих примера паранормалних догађаја: 

Предвиђања

Понекада се догоди да човек може видети одређен догађај у сновима, који би се затим одиграо у стварном животу. Други пример може бити изненадан осећај страха или непријатности, који се јави непосредно пред несрећу, сазнање о нечијој смрти и сличне трагедије. Можемо осетити необичне надражаје, чути звукове или видети одређене слике у сну за које поверујемо да су предсказање, поготово ако се наше "визије" и претпоставке остваре у стварном животу.

Иако многи фактори могу утицати на сабласне снове/надражаје, професор и специјалиста за паранормално, Кристофер Френч, указује на теорију вероватноће.

"Једна од најважнијих чињеница је да већина нас заиста не разуме како концепт вероватноће функционише. Рецимо да имате сан који изгледа као да се поклапа са догађајем који се касније одиграва у стварном животу и шансе да је у питању само случајност су веома мале – рецимо, само једна шанса од десет хиљада."

"Можда ћете закључити да вам је ваш сан дао сабласни психички увид у будућност, али размислите о томе на тренутак: на планети има око осам милијарди људи. Чак и ако се свака особа сети само једног сна по ноћи, то је осам милијарди прилика сваке ноћи да се такво поклапање деси. Неизбежно је да ће доћи до оваквих подударања."

Психолог др Луиз Годард Кроули сматра да је људи који верују да имају предвиђања можда само осећају утицај пристрасности потврде, то јест сколоност ка памћењу догађаја који потврђују лична уверења и очекивања, стварајући непрецизан приказ реалности.

"Ми тражимо смисао и кохерентност у разним искуствима. Када будући догађај личи на сан, појединци могу ретроспективно да креирају наратив који повезује то двоје, наглашавајући перципирану предиктивну природу сна, док занемарују све недоследности."

Летећи предмети

Пример који је теже објаснити и доказати су предмети који се необјашњиво кваре или чак "лете" по кући. Многи хорор филмови користе сцене у којима објекти нагло падају са полица, искључиво под утицајем неприродних сила. Тада је сигурно да је за ову појаву у филму одговоран дух, али сличне случајеве у стварном животу није толико једноставно протумачити. 

Падање предмета који су тешки или смештени на "сигурно" место (нису близу ивица површина, не могу лако пасти) или изненадни квар електронских уређаја и сијалица може довести многе људе да посумњају да је у питању паранормална активност, поготово ако се сличне ситуације често понављају. 

Међутим, да би ова теорија била доказана, углавном је потребно више сведока, прецизна научна процена ситуације, анализе трења, струјања ваздуха и других фактора који могу утицати на "померање" предмета.

Френч није имао конкретко објашњење за наведени пример, али додао је да се увек могу разматрати различите могућности, а Годард је указала на друге факторе животне средине, као што су ваздушне струје, који често могу да доведу до пада објеката.

"Људска перцепција није увек савршена и можемо погрешно протумачити догађаје. Објекти који изгледају као да лете преко собе могу бити резултат погрешне процене путање или неопажања других фактора који доприносе, као што су ветар, вибрације или кретање оближњих предмета."

"На физичке догађаје могу утицати фактори околине. На пример, јака струјања ваздуха, као што су промаја или клима уређај, могу да померају лагане предмете. Вибрације од оближњих машина или возила у пролазу могу довести до померања или пада предмета."

Мрачне силуете

Поједини људи верују да им се мрачне силуете често појављују пред очима, поготово у току ноћи. Многи најчешће описују да силуете имају људски облик и да углавном само стоје у углу собе или испред кревета. 

Стручњаци верују да слична искуства могу имати везе с парализом сна, која може бити веома застрашујућа. Иако лекари још увек нису открили прави узрок, генерално се верује да се парализна сна дешава када особа дође у РЕМ фазу, када снови могу бити најживописнији.

Они који пате од парализе сна често ће се осећати будним, али могу доживети осећај притискања или могу видети одређене призоре и халуцинације у својој соби, које вероватно могу бити прикази из подсвести и маште.

"Током епизоде ​​парализе сна, можете доживети чудну мешавину нормалне будне свести и слика из снова. Резултат може бити апсолутно застрашујућ, али слике које се доживљавају током такве епизоде ​​нису ни више ни мање значајне од оних које се доживљавају током обичног сањања," сматра професор Френч.

"Из научне перспективе, ове халуцинације у парализи сна су манифестације наших унутрашњих менталних процеса, а не значајне поруке из спољашњег извора," додаје Годард Кроули.

"Неки људи могу видети претеће фигуре или чудовишта, а други могу доживети неутралније или чак позитивне халуцинације. Културни прикази, лична уверења и индивидуални психолошки фактори могу утицати на облик који халуцинаије могу имати."

image