Магазин

Коулрофобија: Истраживање открило зашто се људи плаше кловнова

Зашто симбол забаве, смеха и журке за неке представља потпуну ноћну мору? Многи људи се устручавају од хорор филмова у којима могу угледати кловна, неки ће их заобићи када их угледају на улицама а неки чак одбијају да оду на журке када знају да ће кловн бити део забаве. Људи који пате од коулрофобије објашњавају зашто кловнови проузрокују нелагоду.
Коулрофобија: Истраживање открило зашто се људи плаше кловнова© wikimedia/Laragiddingsofficial

Како црвени нос, нацртани осмех и перика јарке црвене боје, који су првобитно служили као симпатични детаљи забављача на рођенданима, могу преплашити људе?

Истраживачи са Универзитета Јужног Велса у Великој Британији су спровели међународну онлајн анкету. Питали су преко деветсто људи између 18 и 77 година о њиховој фобији и могућим разлозима страха од кловнова.

Само пет одсто испитаника рекло да се "изузетно плаши" кловнова, више од половине је рекло да се у извесној мери барем мало плаши. Студија је такође открила да је екстремни страх већи код људи који имају и друге врсте фобија (укључујући фобије од животиња, крви, висине и летења).

Истраживачи су открили да је једно од главних објашњења страха од кловнова има везе са њиховим преувеличаним цртама лица, које су сличне луткама. Студија сугерише да је шминка "скоро људска", али не довољно, што може довести до осећаја нелагоде. Поред тога, јака шминка може сакрити њихове праве изразе лица, због чега појединац страхује да никада не може сазнати како кловн тачно изгледа и да ли је срећан или љут.

"Ствара се неизвесност у вези са намерама кловна; његов насликани осмех можда прикрива бес и агресију и стога представља потенцијалну претњу нашој безбедности", наводи се у студији објављеној у журналу "Фронтијерс (Frontiers)".

Поред недовољно јасних емоција, црвене и беле боје шминке поједине могу асоцирати на крв или болест.

Још један узрок су наводно исувише енергични, динамични и непредвидиви покрети кловнова (иако њихови гестови морају бити интересантни малој деци, ово одрасле може уплашити).

Од циркуса до хорор филма

Кловнови, као симболи забаве, весеља и журки, имају дубоке корене у различитим културама кроз историју. Били су саставни део циркуских представа, дечјих забава и комедије, користећи хумор и физиономију да ангажују и забављају публику. Међутим, узнемирујућа дихотомија између њихових преувеличаних карактеристика лица и скривених намера може изазвати осећај нелагодности и страх. У протеклих неколико година претворен и у симбол страха, јер се појављује у многим хорор филмовима, као што су чувени Пенивајз из филма "То" и кловн Арт из филма "Терифајер (Terrifier)". Претпоставља се да су постали популарни у хорор жанру зато што је коулрофобија једна од најчешћих фобија на свету па су аутори страшних прича су одлучили да је искористе као инспирацију.

Негативни приказ кловнова у популарним медијима је такође био један од фактора за развијање страха код појединих учесника анкета. Иако весела маскота Мекдоналдса Роналд Мекдоналд и кловн убица Пенивајз немају ништа заједничко, многи и даље "немају поврења" у Роналда.

Једно истраживање сугерише да овој фобији треба приступити као озбиљној дијагнози. Студија са Универзитета у Кејптауну 2022. показује да кулофобија може имати везе са другим поремећајима менталног здравља, као што су тешка анксиозност, опсесивно-компулзивни поремећај или панични поремећај.

image