Магазин

Океани најтоплији у историји, страшне последице по планету

Океани су достигли највишу икада забележену температуру услед климатских промена, што има страшне последице по планету. Океани, који покривају скоро 71 посто површине наше планете, не само да пружају дом за богат биљни и животињски свет, већ играју и кључну улогу у регулацији климатских промена.
Океани најтоплији у историји, страшне последице по планету© Unsplash/Hiroko Yoshii

Просечна дневна глобална температура површине мора ове недеље је надмашила рекорд из 2016. године и достигла 20,96 степени Целзијуса, што је далеко изнад просека за ово доба године, саопштила је служба ЕУ за климатске промене Коперникус.

Океани су витални регулатор климе јер упијају топлоту, производе половину кисеоника на Земљи и утичу на временске прилике, преноси Би-Би-Си.

Како се наводи, топлије воде имају мању способност да апсорбују угљен-диоксид, што значи да ће више тог гаса који загрева планету остати у атмосфери. То, такође, може убрзати отапање глечера, што доводи до већег пораста нивоа мора. Високе температуре океана ометају морске врсте попут риба и китова док се крећу ка хладнијим водама, реметећи на тај начин ланац исхране, па стручњаци упозоравају да би рибљи фонд могао бити погођен.

"Ми стављамо океане под већи стрес него икада раније", каже др Мет Фрост из Лабораторије за морске науке у Плимуту у Великој Британији, реферирајући на чињеницу да загађење и прекомерни риболов такође мењају океане.

Научници су такође забринути због периода године у којем је постављен овај рекорд, а из Службе за климатске промене Коперникус наводе да би март месец требало да буде време када су океани глобално најтоплији, а не август.

Зашто су океани сада толико топли, још увек је предмет је истраживања научних радника, али сматрају да су климатске промене те које океане чине топлијим јер упијају већину загревања из емисија гасова стаклене баште.

"Што више фосилних горива сагоревамо, то ће већи вишак топлоте бити апсорбован од стране океана, што значи да ће дуже трајати да се стабилизује и врате на своје претходно стање", објашњава др. Бургесс.

У јуну су температуре у водама Велике Британије биле 3 до 5 степени Целзијуса изнад просека, према подацима Мет Офиса и Европске свемирске агенције.

На Флориди су температуре површине мора прошле недеље достигле 38,44 степени Целзујуса, што можемо поредити са температуром у врелој кади. 

Нормална температура океана би требало да буде између 23 и 31 степен Целзијуса, према Националној океанској и атмосферској администрацији. Топлотни таласи у морима су се по учесталости удвостручили, у периоду од 1982. до 2016. године, а установљено је и да су постали интензивнији и дуготрајнији од осамдесетих година прошлог века.

Иако су се температуре ваздуха драматично повећале последњих година, океани се дуже загревају, иако су апсорбовали 90 посто загревања.

image