Ових 8 животних навика може нам продужити живот чак за 24 године

Квалитетне навике које негујемо у раном и средњем добу у великој мери утичу на наш живот у каснијим годинама - на наше здравље, виталност и млад дух. Истраживање америчког друштва за исхрану показало је да се практиковањем осам здравих навика у узрасту до 40 година може продужити животни век за чак 24 године.

Истраживање чији су резултати представљени крајем јула на годишњем састанку Америчког друштва за исхрану, показало је да је практиковањем осам здравих навика у доби до 40 година може продужити животни век за чак 24 године када су у питању мушкарци, односно 21 годину када се ради о женама.

"Били смо заиста изненађени колико се може добити усвајањем једне, две или три квалитетне животне навике. А замислите само колико утичу свих осам", рекао је Суан-Маи Нгујен, водећи аутор студије и специјалиста за медицинске науке у Одељењу за борачка питања.

8 здравих наука за живот дужи и до 24 године

У научној студији, тим је издвојио осам здравих навика које њиховом имплементацијом у младом и средњем добу могу драстично побољшати квалитет живота у каснијем узрасту. Они су навике поређали од оних које имају најзначајнији утицај до оних које имају мањи значај на животни век:

Увођењем једне позитивне навике и до 4,5 године живота више

На основу опсервационе студије, научници су закључили да увођењем само једне од наведених здравих навика у узрасту до 40 година можемо продужити животни век за четири и по године код мушкараца, односно три и по године, када су у питању жене. У научној студији у којој је учествовало преко 700 хиљада добровољаца узраста од 40 до 99 година, испитиване су њихове животне навике, а утврђено је да су недостатак физичке активности, употреба опијата и пушење имали су највећи утицај на животни век са 30 до 45 одсто повећаним ризиком од смрти. Ипак, научници су сложни - никада није касно да се нека позитивна навика усвоји, а живот преокрене на боље.