Магазин

Поподневна дремка - "правилним" дремањем против несанице

Кафа пред поподневнo спавање за бољи одмор? Иако звучи невероватно, истраживања управо ово потврђују. Које је оптимално време дневне дремке да бисмо се одморили и избегли раздражљивост и поспасност које се често јављају након поподневног буђења? Одговор је: брза дремка. Постоји неколико "правила" којих је добро придржавати се за најбоље резултате.
Поподневна дремка - "правилним" дремањем против несанице© Pexels/Taryn Elliott

Редовно спавање је једно од најважнијих навика за добро здравље, али шта радити када се ритам спавања поремети и умор почиње да отежава свакодневне активности?

Свакодневне обавезе, неочекивани догађаји или необјашњива несаница могу озбиљно утицати на распоред спавања. Многи стручњаци говоре да се пет ноћи лошег сна може "исправити" са минимум пет (или више) ноћи доброг сна. Ипак, потребно је времена и посвећености да се поново успостави добар ритам, а у међувремену долази до недостатка енергије за сваки дан. Тада је прво решење спавање у току дана, али како дремање може бити најефикасније?

Комбинација уз кафу

Иако се углавном као помоћ за сан не препоручује кафа, једна студија коју су спровели истраживачи за спавање у Енглеској је показала да конзумирање кафе тачно пред кратку дремку може имати одређене бенефите. Покушавали су да пронађу начин како да возачи камиона одморе на најбржи начин, а да когнитивне способности функционишу што боље.

Група која је попила кафу тачно пред дремку је имала најбоље резултате, чак више од оних који су само дремали или само попили кафу. Попити кафу, па затим одспавати око десет или петнаест минута је довољно времена да кофеин почне да делује, тако да је много лакше пробудити се и бити сконцентрисан на одређен задатак.

Избегавање дремке након мрака

Спавање након што сунце зађе може "преварити" мозак и тело и касније ће бити тешко разбудити се како треба, па затим поново заспати. Када је просторија мрачна, човек је по природи спреман за спавање, а када се такав ритам поремети, тешко је поново избалансирати и успоставити га.

Најбоље је сачекати неколико сати и сачекати да се умор "накупи" и спавати неометано целу ноћ. Иако може бити прави изазов, поготово када су дани краћи у зимском периоду, али ће временом бити корисно у кориговању навика спавања.

Ни превише, ни премало

Многи сматрају да је оптимално време трајања поподневне дремке је око тридесет минута. У случају да дође до спавања око сат времена или више, може доћи још већег осећаја умора него пред дремку. Најчешће, спавање дуже од тридесетак минута може довести до дубље РЕМ фазе, из које тешко разбудити се и осећати одморно. Због тога долази до осећаја дезоријентације и погоршања расположења након дремке која траје превише. За квалитетнан поподневни одмор најбоље је навити аларм на око двадесетак минута и пробудити се тачно када се огласи.

Строго одређено време за спавање

Како би се распоред спавања избалансирао, потребна је одређена доза самодисциплине. Неопходно је приметити када су тело и ум преморени и спречити даље нарушавање здравља. Поставити себи време за спавање, избегавати кофеин неколико сати пред одлазак у кревет и добро замрачена просторија су неопходни за добар сан. Пратити постављен распоред (не само спавања, већ и буђења) на неколико дана без престанка ће помоћи у повраћању правилног ритма сна.

image
VV inauguration
banner