Магазин

Да ли се заиста може десити да у сну прогутамо паука? Овом Британцу јесте и није се лепо провео

Годинама интернетом кружи урбани мит да током сна годишње прогутамо осам паукова. За неке је он само предмет подсмеха, али онима који их се плаше и данас представља најгору ноћну мору. Да ли је страх ипак донекле оправдан и да ли осмоножни зглавкари који утерују страх у кости ипак могу да залутају у наша уста док спавамо?
Да ли се заиста може десити да у сну прогутамо паука? Овом Британцу јесте и није се лепо провео© Canva / puhhha, Life On White

Ретко ко воли да види паука у кући, али, знате како кажу - није страшно док га видите, страшно је када га више не видите. И заиста, урбана легенда која кружи интернетом то и потврђује - наводно, на годишњем нивоу током сна ми прогутамо осам паукова. И тек што смо пре коју годину одахнули сазнавши да је "кликбејт" наслов био само социолошки експеримент који је требало да покаже којом се брзином лажне информације шире интернетом и друштвеним мрежама, појавио се случај који је све арахнофобе (оне који се плаше паукова), али и све остале бацио на муку - један Британац је заиста прогутао паука у сну!

Како је Британац Каузли прогутао паука у сну

Током вреле јулске ноћи, Британац Крис Каузли, изненада је у сну почео да се гуши, а након што је смогао снаге да устане из кревета и позове број службе хитне помоћи, момак са друге стране везе рекао је оно што Крис није желео да чује ни у најгорем сну: "Угризао вас је паук". Та реченица не би била толико страшна да га је осмоножни зглавкар ујео за руку или ногу, али - он га је ујео за ресицу која се налази на самом дну грла, увулу!

Његово грло отекло је готово у тренутку, а Крис се присећа да је мислио да ће умрети јер није имао довољно ваздуха. Ипак, медицински радници који су преузели случај нису могли са сигурношћу да утврде шта је проузроковало Крисове проблеме са дисањем, а претпоставка је да је у питању била алергијска реакција на ујед.

Пар речи "одбране" осмоножних зглавкара

Иако осуђени на презир и страх људи, пауци су пре свега племените животиње које у великом мери контролишу популацију других инсеката-штеточина. "Они су грабљивци чији су плен инсекти који наносе штету нашим усевима и љубимцима", наводе стручњаци арахнолошког друштва Британије, а њихов став потврдила је и научна студија Универзитета у Базелу у Швајцарској.

У извештају научника стоје недвосмислени подаци: са више од 45.000 врста и густином насељености до 1.000 јединки по квадратном метру, пауци су једна од најраспрострањенијих врста предатора на свету, а њихова глобална популација сваке године уништи између 400 и 800 милиона тона штеточина.

У одбрану паука у случају Каузлија стали и стручњаци за паукове

Како се Каузлијев случај веома брзо проширио Британијом, у одбрану малих осмоножних зглавкара стали су и стручњаци, који су навели да постоје сумње да је Криса и заиста ујео паук.

"Веома мали број паукова у Британији може да вас угризе, а једина претња могла би бити лажна удовица - ипак, она је прилично велика те би вас сигурно пробудила да вам се нађе у грлу", навео је доктор Мет Вилкинсон са одељења за зоологију Универзитета Кембриџ.

Његово мишљење дели и доктор Џеф Оксфорд, почасни екретар Британског арахнолошког друштва, који је подсетио све на горенаведени мит прогутаним пауцима у сну "Зашто би паук ушао у уста док спавамо?", упитао је он.

image