Магазин

Скулптура "Паук" процењена на четрдесет милиона долара

Аукцијска кућа "Сотбис (Sotheby's)" ће на мајској аукцији понудити скулптуру названу "Паук", једно од најпознатијих дела чувене француске уметнице Луизе Буржоа. Вредност је процењена између тридесет и четрдесет милиона долара.
Скулптура "Паук" процењена на четрдесет милиона долара© Wikimedia Commons/Arte Fora do Museu

Дело настало 1996. године ће средином маја бити продато на аукцији савремених уметничких дела у Њујорку. Сматра се да ће скулптура "Паук", висока три метра, бити продата за вишу цену него било који други рад уметнице.

Пре четири године, још један "Паук" из Луизине колекције је продат на аукцији за тридесет два милиона долара и тада је то било друго најскупље продато уметничко дело женског аутора у историји (на првом месту је слика Џорџе Окиф, "Бели цвет", која је пре девет година продата за четрдесет четири милиона долара.)

Предвиђена цена од четрдесет милиона није изненађујућа, када се у обзир узме историјско-уметнички значај скулптуре. Паук је један од најпрепознатљивијих мотива из рада уметнице. Почео је да се појављује на њеним цртежима још од 1947. године, а почетком деведесетих је почела да их материјализује. Паукови представљају симбол мајчинства (једна од скулптура из колекције се зове "Мама") и асоцирају на мајку ауторке, која је по занимању била ткаља.

Мрежа коју паук плете је била симбол таписерија које је њена мајка креирала, што је развило Луизину радозналост за уметничко истраживање и примене различитих техника у раду. Својевремено је јавно објаснила да је инспирација била лична, јер је "њена најбоља другарица била њена мајка", коју је описала као "интелигентну, стрпљиву, разумну и неопходну, као паук".

Луиза Буржоа је један од најутицајнијих уметница двадесетог века и позната је по иновативним и технички комплексним скулптурама. Комбиновала је различите материјале, геометријске и органске облике. Седамдесетих је одржавала многе самосталне изложбе и почела је да привлачи велику пажњу јавности. Музеј модерне уметности у Њујорку јој је приредио прву изложбу осамдесетих година и од тада је постала једна од најзначајнијих уметница савремене авангарде.

"Паук је постао светска икона, препознатљив захваљујући његовом присуству у културним институцијама широм света," изјавио је за јавност Дејвид Галперин, директор за колекцију савремене уметности "Сотбис" аукцијске куће.

"Није само представник модерне скулптуре, већ има симболично присуство у светској савременој култури."

image