Магазин

Руски научници уз помоћ течности за вејпове дијагностикују и лече канцер

Невероватно откриће руских научника отворило је ново поглавље у области дијагностике и третмана ћелија канцера. Захваљујући течности за вејпове, научници су успели да боље визаулизују погођена ткива и зрачење усмере на разрушавање канцерогених ћелија, а овом методом лечење је ефикасније и захтева мање зрачења.
Руски научници уз помоћ течности за вејпове дијагностикују и лече канцер© Canva / pixelshot

Крајње неочекивану примену течности за вејпове открили су руски научници са Саратовског националног истраживачког државног универзитета, који су након испитивања установили да састав смеша повећава осетљивост ткива на светлосне таласе што помаже бољој визуализацији оштећених органа и прецизнијем зрачењу у неким случајевима канцера.

Смеша течности за вејпове идеалан агенс за дијагностиковање ћелија канцера

Оптичка визуализација ткива једна је од најпоузданијих метода у области дијагностиковања ткива, која омогућава детаљно проучавање области и начина ширења канцерогених ћелија и њихове унутрашње структуре. Да би зрачење било равномерно и пролазило кроз све слојеве коже и ткива унутрашњих органа потребан је посебан агенс - супстанца која смањује расипање светлости биолошког ткива и не апсорбује зраке у потребном опсегу таласних дужина.

"Наше студије су доказале да су течности за вејпове најбољи агенс за дијагностиковање различитих неоплазми у респираторном тракту и усној дупљи. Састоје се од биљног глицерина и пропилен гликола - двеју супстанци које су се показале као најефективније", навео је Валериј Тучин, руководилац катедре оптике и биофотонике.

Важно је да смеса буде без никотина и пратећих арома

"Добитна комбинација" одиграла је кључну улогу: по речима научника, глицерин је савршен агенс за овакве дигајностичке методе због својих карактеристика - не апсорбује светлост у јако широком спектру, од инфрацрвених до ултраљубичастих таласа, док пропиленгликол појачава пролазност ћелијских мембрана и тако помаже глицерину да продре у срж ткива.

Ипак, научници наводе да течности морају да буду "чисте" - без присуства никотина и ароматизујућих додатака, како се њихова пропорција не би нарушила, а ткива додатно оштетила.

Примена течности за вејпове и у лечењу рака

Ови агенси своју примену нису нашли само у дијагностичким методама, већ су се показали као изразито ефикасни и у фототерапији - лечењу рака уз помоћ ласерског зрачења или других извора светлосних таласа. Смеша омогућава не само бољу визуализацију објеката, већ и равномернију расподелу светлосних зрака у самим ткивима - на тај начин смањују се дозе зрачења, а повећава ефикасност лечења.

Течности за вејпове се могу користити и за трансплантацију

Руски научници додали су да примена смеша за вејпове може бити и у сегменту трансплантација, односно, да се оне могу користити као антифриз при замрзавању здравих органа донора. При складиштењу у смеши глицерина и пропиленгликола органи се могу охладити до довољно ниских за транспорт температура, при чему се због структуре супстанце неће стварати оштри комадићи леда који могу оштетити ткива.

image