Магазин

Мање зло, опасан тренд или шарена лажа: Упркос апелима стручњака, деца све лакше до вејпова и пафова

Дебата око регулације електронских цигарета се распламсава, а родитељи, доктори и научници апелују да се ограничи могућност куповине производа који су неупитно штетни за здравље
Мање зло, опасан тренд или шарена лажа: Упркос апелима стручњака, деца све лакше до вејпова и пафоваGetty © Photo by Carl Court/Getty Images

Вероватно вам се већ догодило да вам испред неке новоникле шарене продавнице (вероватно у прометној улици, у близини основне или средње школе) неколико деце и тинејџера пружи свежањ новчаница и молећивог погледа затражи да им купите "паф од боровнице", "два мохито вејпа од 1600 цимова" или да њима и њиховим пријатељима у продавници "глумите" пунолетног брата, сестру или родитеље како би могли да пробају нову "малина-банану са тропским воћем". 

"Постоји много начина на које купујемо пафове, најчешће зауставимо неког ко делује младо, али пунолетно, ко је исто пролазио кроз нешто слично и делује као да ће нас разумети. Некад кажемо да купујемо за маму, да је она на телефону да потврди, а у ствари је неки друг или другарица који звучи као жена", каже тринаестогодишњак са којим је разговарао РТ Балкан.

Како наводи, неретко их "само пусте" да купе једнократне електронске цигарете, али било је случајева када је продавац повикао "ја не продајем малолетницима".

"Такође им некад, и продавцима и људима које зауставимо да нам купе паф, понудимо мало више новца, на пример 1000 ако је паф 750 динара", објашњава дечак. 

Дебата око регулације електронских цигарета се распламсава, и док родитељи, али и доктори и научници, апелују да се младима ограничи могућност куповине производа који су неупитно штетни за њихово здравље, а законодавци најављују допуну Закона о заштити потрошача, малолетници у Србији наводе да прилично једноставно купују све популарније електронске цигарете.  

Тренд разнобојних једнократних никотинских производа најбоље се огледа у томе што редове пекара и кладионица око образовних установа сада пресецају бљештаве специјализоване продавнице за тзв. вејпове и пафове, као и да се они сада налазе у излозима трафика, поред каса у самопослугама, а неретко се могу купити и у баровима и кафићима. 

Глобални проблем

Откако су се е-цигарете појавиле на тржишту почетком двехиљадитих, поделиле су научнике, збуниле законодавце и изазвале драматичан преокрет среће за дуванску индустрију која је била у паду, пише бриселски "Политико". 

Како се додаје, дебата о овим производима је неретко "токсична", а у њој се сада супротстављају некадашње колеге и сарадници. 

Државе су различито реаговале на овај изазов, и док су, на пример, Бразил и Панама, забраниле електронске цигарете, у Великој Британији и Канади "вејпови су доступни свима који их желе".

Како пише портал, друге земље се по том питању налазе "негде у средини". 

Закон у Србији не препознаје вејпове, пафове и друге једнократне електронске цигарете као дуванске производе. 

Министарство унутрашње и спољне трговине Србије саопштило је 6. априла да "започиње рад на измени Закона о заштити потрошача у делу који се односи на забрану продаје електронских цигарета и других производа са или без никотина малолетницима". 

Продавци е-цигарета и сличних артикала који своје производе продају малолетницима убудуће ће, како се наводи, морати да плате новчану казну од 50.000 динара, односно око 430 евра.

Према измени Закона о заштити потрошача која тек треба да се нађе у скупштинској процедури, особама млађим од 18 година биће забрањена продаја, сервисирање и поклањање електронских цигарета са или без никотина, као и других производа намењених пушењу, ушмркавању, сисању, жвакању или удисању испарења.

Будући да су вејпови и пафови на тржишту око 15 година, а да су у Србији тек однедавно популарни међу децом и младима, и даље нема довољно података о последицама дугорочног коришћења ових производа.

Из Светске здравствене организације (СЗО) поручују да државе "треба да буду опрезне".

"Док независно истраживање не покаже до које су мере ови производи ризични, владе би требало да буду опрезне", поручила је Адријана Бланко Маркизо, шеф Секретаријата Оквирне конвенције СЗО о контроли дувана о новим дуванским производима за 2021. годину.

Међутим, из СЗО такође поручују да су поједине чињенице о штетности електронских цигарета "неоспорне".

"Нико не спори да оне изазивају зависност. Нико не спори да су ови производи привлачни због начина на који се промовишу, нико на свету не оспорава то да непушачи не требало да користе вејпове и пафове. Нико на свету не оспорава тврдњу да малолетници не би требало да их користе", рекао је Винајак Прасад из Јединице за забрану пушења СЗО.

Али оно што јесте спорно, објашњава "Политико", и оно што покреће наизглед непремостиву поделу између држава и стручњака, јесте како научне ставове и доказе превести у политику. 

Иако поједина истраживања доказују да електронске цигарете могу да се користе као средство у служби одвикавања од пушења, и да начелно јесу "мање зло" од класичног дувана, бројни доктори упозоравају да вејпови и пафови неретко садрже и бројне додатне канцерогене састојке.

"Чак 83,3 одсто деце у Србији тврди да до електронских цигарета долазе лако и да их приликом куповине не питају колико имају година. Само 16,7 одсто каже да се ови производи не продају малолетним лицима. Већина родитеља је наводи да зна да малолетници лако могу да купе ове производе (70 одсто), док преосталих 30 одсто нема сазнања о томе", представила је раније за РТ Балкан прошлогодишње истраживање Гордана Племић из Удружења грађана "Родитељ". 

image