Магазин

РТ Балкан у Гучи: Загрмеле трубе, отворен 62. Сабор трубача (ФОТО, ВИДЕО)

Саборску заставу на центру Гуче поред споменика Трубачу подигао је домаћин овогодишњег сабора одбојкаш Жељко Танасковић
РТ Балкан у Гучи: Загрмеле трубе, отворен 62. Сабор трубача (ФОТО, ВИДЕО)© РТ Балкан/Теодора Костић

Уз химну "Са Овчара и Каблара" и прангије у Гучи је отворен 62. Сабор трубача.

Саборску заставу на центру Гуче поред споменика Трубачу подигао је домаћин овогодишњег сабора одбојкаш Жељко Танасковић који је на отварању рекао да ће сигурно сви који посете сабор понети лепе успомене.

Танасковић је иначе родом из оближњих Лучана, и чест је гост у Гучи.

Музички уредник овог сабора трубача Дејан Лазаревић је пожелео срећна народна три саборска дана.

Више од 18 милиона посетилаца за шест деценија је прошло кроз ову малу варош на западу Србије која се прославила трубом, а која је у овај крај дошла након Првог светског рата, када су је преживели војници из Драгачева понели својим кућама.

Од тада до данас не престаје магија трубе која је прославила овај крај широм света.

У Музеју трубе отворена је изложба посвећена историји Сабора трубача. Изложене су трубе из свих крајева Србије још с почетка 20.века.

Изложене су и слике и скулптуре Удружења самоуких сликара и вајара Драгачева.

Такође, део изложбе посвећен је Рајки Боројевић, српској учитељици која је побегла од усташког ножа и спас пронашла у Драгачеву. Захвална Драгачевцима који су је чували, после рата вратила се да помогне вредним женама овог краја. Уз Драгачевке које су вредно ткале, покренула је радионицу ткања за коју се чуло широм света.

Председница Удружења Снежана Костић позвала је сабораше да магију драгачевског краја осете у сликама и скулптурама уметника, као и да посете јединствени музеј крајпуташа који се налази у Гучи.

Изложене су и слике Галерије наивне уметности из Ковачице, који су традиционални пријатељи Гуче. Ове године у Музеју трубе уприличена је и изложба ношњи из свих крајева Србије, али и Лике, Далмације, односно свуда где су живели и живе Срби који негују традицију.

Очекује се да ће се наредних дана Гучи оборити рекорд посећености.

image