Магазин

И Ајс Кјуб је на листи: Зашто све више црних репера прилази Трампу и конзервативцима

Ово је посебно значајно јер црни гласачи нису лојални ни Демократској ни Републиканској партији у САД, док су бројни репери врло утицајни у својој заједници
И Ајс Кјуб је на листи: Зашто све више црних репера прилази Трампу и конзервативцимаGetty © Photo by Bennett Raglin/Getty Images for ESSENCE

Амерички репер, глумац и продуцент Ајс Кјуб, у последње време врло присутан у конзервативним медијима, а недавно је гостовао и код бившег водитеља "Фокс њуза" Такера Карлсона, где су преиспитивали замах културе отказивања и (не)безбедност ковид вакцине, придружио се дугачкој листи репера на којој су и Кање Вест, Кодак Блек, Лил Памп а који јавно подржавају десни спектар политичке сцене у САД, односно бившег председника Доналда Трампа.

У дискусијама о новцу, родном идентитету, јавном здрављу и разним друштвеним питањима, репери и десничари имају много више заједничког него што се чини на први поглед. Они деле и конзервативне хришћанске вредности, неповерење у друштвене институције, констатује колумнисткиња "Гардијана".

Додаје и да је Ајс Кјуб познати противник вакцинације, те да његове колеге махом нису благонаклоне према питању родног идентитета.

Ово је посебно значајно јер црни гласачи нису лојални ни Демократској ни Републиканској партији у САД, док су бројни репери врло утицајни у својој заједници. Оданост поменутих музичара десници зато утиче на политичко опредељења црнаца у Америци.

Ипак, "Гардијан" истиче и да хип-хоп одавно није музички покрет који красе политички ангажман и борба за права Афроамериканаца. Заправо све је више реч о комерцијалној музици усмереној за згртање новца, тако да не чуди спона између репера црнаца и моћних конзервативаца.

image