Свет

Трамп на удару критика због вечере са Кање Вестом и десничаром Фуентесом

Десничарски активиста Ник Фуентес је са Кање Вестом дошао у Мар-а-Лаго
Трамп на удару критика због вечере са Кање Вестом и десничаром Фуентесомwww.globallookpress.com © Karla Cot/Keystone Press Agency

Бивши амерички председник поново се нашао на удару критика либералних медија након што се сазнало да је раније ове седмице на свом имању Мар-а-Лаго угостио једног од најистакнутијих америчких десничара, свега неколико дана након што је објавио да ће се поново кандидовати за Белу кућу 2024.

Како преноси Аксиос, Трамп је у уторак угостио Ника Фуентеса, који је познат по својим екстремним ставовима, заједно са репером Кањеом Вестом — који се сада зове Је и који је такође подстакао контроверзу својим антисемитским коментарима.

"Прошле недеље ме је Кање Вест позвао да вечерамо у Мар-а-Лагу. Убрзо након тога, неочекивано се појавио са тројицом својих пријатеља о којима нисам знао ништа. Вечерали смо у уторак увече у друштву више особа на задњој тераси. Вечера је била брза и ништа се није догодило. Затим су отишли ​​на аеродром", написао је Трамп на својој друштвеној мрежи Истина (Truth Social).

Фуентес (24) био је присутан на скупу који је довео до упада у Капитол 6. јануара 2021. Такође је присуствовао неонацистичкој паради "Уједините десницу" у Шарлотсвилу, Вирџинија, 2017. Оснивач је Конференције америчке прве политичке акције, годишњег окупљања белих националистичких политичара и активиста, укључујући републиканске посланике Пола Госара и Марџори Тејлор Грин.

Његова вечера са Трампом уследила је након најаве бившег председника да ће се поново кандидовати за место у Белој кући. На међуизборима одржаним почетком новембра, републикански кандидати које је подржао изгубили су од демократа. Иако републиканци избегавају директно критиковање бившег шефа, многи истичу да његове везе са екстремним политичарима наносе велику политичку штету Републиканској партији, пише "Фајненшл тајмс".

Након вести о Трамповој вечери са Фуентесом, Крис Кристи, бивши републикански гувернер Њу Џерсија и могући ривал за 2024. годину је поручио да је ово "само још један пример ужасног недостатка расуђивања Доналда Трампа, који га, у комбинацији са његовим лошим проценама у прошлости, чини неодрживим кандидатом на општим изборима за Републиканску странку 2024."

Касније у петак, Трамп је објавио још једну поруку на својој мрежи навевши да "не познаје" Фуентеса. Рекао је да је Вест тражио да се састану како би разговарали о пословним потешкоћама и "у мањој мери" о политици. "Сјајно смо се провели, није имао антисемитске коментаре и стварно ценим све лепе ствари које је рекао о мени у емисији Такера Карлсона. Зашто бих одбио да се састанемо?"

image