Магазин

Помисао да смо се добро наспавали је важније од самог спавања

Да је спавање веома важно и да игра значајну улогу у здрављу и утиче на наше расположење често приметимо након непреспаване ноћи. Посао и остале обавезе које нас очекују у току дана радимо отежано и потребно нам је далеко више енергије и концентрације да одрадимо једноставне задатке. Многе студије потврђују да је најбоље спавати бар седам сати, а скорашње истраживање открива да је помисао да смо добро спавали важније за наше расположење него да се стварно добро наспавамо.
Помисао да смо се добро наспавали је важније од самог спавања© Unsplash/Niels Zee (@slaapwijsheid)

Ако мислимо да смо имали квалитетан сан, велике су вероватноће да ћемо се осећати задовољно и одморно следећег дана, тврде научници са Универзитета Ворвик у Енглеској. У њиховом истраживању учестовало је преко 100 људи старости између 18 и 22 године, а учесници су водили дневник о ноћном спавању.

Бележили су када су отишли у кревет, колико је трајала припрема за спавање, колико је времена требало да заспу, време буђења, време када је испитаник устао из кревета, као и опште задовољство спавањем.
Учесници у истраживању су током ноћи носили и уређај - актиграф, који је регистровао колико и како су спавали. Такође, пет пута током наредног дана забележили су своје позитивне и негативне емоције, као и колико су задовољни својим животом.

Истраживачи су упоредили податке са актиграфа са перцепцијом учесника о њиховом сну и како су се осећали следећег дана. Откривено је да су они учесници који су се мислили да су добро спавали били боље расположени следећег дана чак и ако је њихов квалитет сна био лош.

"Иако би уређај за праћење сна указивао да су лоше спавали, њихова перцепција квалитета сна често је била прилично позитивна - ако су мислили да су добро спавали, помогло је да буду расположенији следећег дана", истакла је ауторка студије др Анита Ленис и додала: "Ако актиграф "каже" да су добро спавали, a учесник није тако доживео ноћ, ова информација може да помогне да поново процене колико су заиста спавали. Праћење сна нуди информације о спавању које обично нису доступне док спавамо. Дакле, то може побољшати субјективну перцепцију синоћњег сна, а тиме и опште благостање следећег дана". 

Научница је додала да су "резултати открили да је начин на који млади људи процењују свој сан повезан са њиховим осећањем благостања и задовољства наредног дана".

"Kада су учесници изјавили да су спавали боље него иначе, искусили су више позитивних емоција и имали су већи осећај задовољства животом следећег дана. Међутим, резултати квалитета сна изведена из актиграфа уопште нису били повезани са благостањем", наводи се у студији објављеној у магазину "Емоушун". 

image