Магазин

Десетоспратница "никла" за мање од два дана: Шта је заслужно за велику брзину градње у Кини

Осим што зграда представља најбрже састављену десетоспратницу на свету, она је десет пута лакша и чак сто пута отпорнија на земљотресе и тајфуне, него зграде које су изграђене на конвенционални начин. Поред тога, трошкови градње и потрошња енергије су били знатно нижи него обично, али оно што највише запањује остатак света је брзина којом је пројекат завршен. Који фактори утичу на овакав ниво продуктивности у кинеској грађевинској индустрији?
Десетоспратница "никла" за мање од два дана: Шта је заслужно за велику брзину градње у Кини© Youtube Screenshot/BROAD Group

Познато је да се монтажне зграде састављају веома брзо, али једна кинеска компанија је успела да подигне овакву десетоспратну стамбену зграду за рекордних двадесет осам сати и четрдесет пет минута. Другим речима, грађевински пројекат је био готов брже него што је прошао један викенд. За посао је била задужена "мала војска" грађевинара и користиле су се најмање три дизалице, како би посао био што ефикаснији. Конструкција је веома издржљива, отпорна је на временске неприлике, а по потреби се може демонтирати и премештати. 

Осим наведене зграде, још једна рекордна конструкција је изграђена у граду Чангша пре неколико година. У питању је небодер од педесет седам спратова, који је био завршен за деветнаест дана. Као и у претходном случају, направљена је од издржљивих блокова материјала који се чак могу упоредити са "Лего" коцкама. Зграда има око осамсто апартмана и четири хиљаде канцеларија.

Поред тога, више огромних болница је било изграђено у року од неколико дана за време пандемије, тако да се са сигурношћу може рећи да су грађевински радници у Кини способни да реализују наизглед немогуће идеје. Једна грађевинска компанија је за портал "Медиум (Medium)" поделила неколико објашњења за овакву импресивну брзину рада: 

Залихе материјала 

Сигурно је да "склапање" зграде може да буде веома брзо, али таквав напредак заправо омогућавају материјали који су пажљиво припремљени унапред, а сам процес бирања материјала често траје дуже од саме инсталације. Велика производња и сладиштење материјала у земљи има велики значај, јер је мала вероватноћа да ће доћи до несташице која би успорила раднике.  

Дисциплина и организација

Поједини извори објашњавају да је атмосфера на кинеским градилиштима живахна, али добро организована. Свако зна где треба да иде и шта следеће да ради и нико не дозвољава прекорачење дозвољене паузе. У таквим тренуцима, онај који одлучи да ленчари, не ради довољно ефикасно и успорава цео пројекат може осетити притисак других радника. Другим речима, сама атмосфера и продуктивност осталих служи као добра мотивација. 

Поред тога, за захтевне и "брзе" пројекте се често бирају професионалци са искуством, поготово они који су радили у иностранству и више година раде у индустрији.

Зарада

У зависности од компаније и пројекта, зарада ће бити другачија, али када је у питању "брзи" пројекат, радници су често плаћени више него када раде на класичним грађевинама, тако да многи радници осећају да се њихова посвећеност и труд заиста исплате. Према "Медијуму", типична зарада по смени за грађевинце у Кини је око педесет долара, али за период изградње болница током пандемије, овај број се подигао на чак око сто седамдесет долара за једну смену. 

Наведени фактори помажу да се спречи "тофу-дрег зграда", што је кинески назив за зграде које су нестабилне и "савитљиве" попут тофу сира.

image