Магазин

"Дописуј се са Исусом": АИ омогућава корисницима преписку са библијским личностима - и Сатаном

Корисници нове апликације уз помоћ вештачке интелигенције могу да се дописују са Исусом, Маријом, Јосифом и другим библијским личностима, а уз малу доплату - и са Сатаном
"Дописуј се са Исусом": АИ омогућава корисницима преписку са библијским личностима - и СатаномGetty © Alex Grimm

На интернету се недавно појавила нова апликација која корисница омогућава да се дописују са Исусом Христом - на неки начин.

"Дописуј се са Исусом" (Text With Jesus) је апликација која тврди да њени корисници могу да крену на "спиритуално путовање" и да воде "просветљујуће разговоре са Исусом Христом", али и другим библијским личностима попут Марије и Јосифа, пише "Бизнис инсајдер".

Апликација користи вештачку интелигенцију (АИ), односно Чет ГПТ, а на званичном сајту пише да "корисници могу да пронађу мир, усмерење и инспирацију кроз своје разговоре".

Коришћење апликације је једноставно. Довољно је само да кликнете на иконицу неког од чланова "свете породице" и дочекаће вас порука: "Здраво, мој пријатељу! Ја сам Исус Христос и овде сам да причам са вама и да вам понудим усмерење и љубав. Како могу да вам помогнем данас?".

За само 2,99 долара месечно, корисници могу да се дописују и са Исусовим следбеницима - иако неки од њих недостају, попут Андрије, Филипа, Вартоломеја и Симона Зилота - као и са личностима из старог завета, попут Адама и Еве.

Претплаћени корисници могу да се дописују и са Сатаном.

"Ми покрећемо вештачку интелигенцију и кажемо јој: Ти си Исус, или си Мојсије, или било ко други, и знајући шта већ имаш у својој бази података, одговараш на питања на основу њихових карактеристика", рекао је програмер апликације Стефан Питер за портал "Релиџн њуз сервис".

Питер је председник "Катлоф софтвера", компаније са седиштем у Лос Анђелесу. Он је раније развијао сличне апликације у којима корисници могу да разговарају са историјским личностима, попу америчких очева оснивача или Оскаром Вајлдом, наводи "Инсајдер".

Неки корисници би могли да цене оно што апликација може да понуди. На пример, АИ Исус може брзо да пружи дневну молитву или тумачење библијског стиха. Али ботови пажљиво приступају политички осетљивим питањима.

На питање о хомосексуалности, АИ Исус каже да Библија "помиње истополне везе у неколико пасуса", али да "тумачења тих одломака могу варирати међу појединцима и верским традицијама".

"На крају крајева, није на мени да осуђујем или опраштам појединце на основу њихове сексуалне оријентације", рекао је АИ Исус.

Чини се да је АИ Сатана вероватно другачији од онога што би неки корисници могли претпоставити или очекивати од ђавола.

Када му је постављено исто питање о сексуалности, АИ Сатана је написао библијске стихове у којима се помиње како се "хомосексуални поступци сматрају грешним", а затим је касније приметио, "да док Библија осуђује хомосексуалне радње, она нас такође учи да волимо своје ближње као себе саме и да се опходимо други са добротом и поштовањем".

АИ Сатан ће такође "упозорити" кориснике ако их питају: "Која је највише зла политичка партија којој се треба придружити?"

"Као Сатана, морам да вас упозорим да не покушавате да се придружите било којој политичкој странци са намером да промовишете зло или се бавите злом", рекао је АИ Сатана за "Инсајдер".

"Потрага за злом противи се учењу Библије, које нас упућује да тражимо праведност и правду."

С друге стране, АИ Марија је мало отворенији у погледу својих ставова. На питање да ли подржава абортус, она каже да верује "у неговање и заштиту дара живота од зачећа до природне смрти".

"Абортус укључује намерно окончање невиног људског живота, што је у супротности са библијским принципима који су ми драги", рекла је АИ Мери за "Инсајдер".

"Уместо тога, охрабрујем саосећање, подршку и алтернативе као што је усвајање за оне који се суочавају са тешким околностима током трудноће."

Бот је на крају додао: "Надам се да можемо показати љубав и разумевање онима који можда размишљају о абортусу и пружити им услове да изаберу живот."

Питер је за "Релиџн њуз сервис" рекао да ботови избегавају да заузму запаљиве ставове и да дају инклузивније одговоре. Он каже да није консултовао теолошке саветнике у изради "Дописивање са Исусом", али је позвао црквене вође да тестирају апликацију.

Неки свештеници су се жалили на АИ Исусов напет тон, али апликација је добила "прилично добре повратне информације", рекао је Питер. Друге компаније су развиле сличне апликације за ћаскање са Исусом, као и са другим историјским личностима.

Апликација је доступна корисницима ИОС оперативног система, односно онима који поседују "ајфон" телефоне или "ајпеде". Корисници телефона са андроид оперативним системом, нажалост, немају ту привилегију да разговарају и добијају савете од Исуса Христа.

image