Магазин

Двоглава змија се излегла у продавници егзотичних љубимаца (ВИДЕО)

Прошлог месеца се у једног продавници кућних љубимаца у Енглеској излегла змија са две главе. Власници радње су у најновијем клипу поделили како гмизавац изгледа и једе, а многи корисници друштвених мрежа су фасцинирани призором. Како настају овакви случајеви у животињском царству и да ли је могуће да двоглави гмизавци живе дуго?
Двоглава змија се излегла у продавници егзотичних љубимаца (ВИДЕО)© Facebook/Exeter Exotics

Сматра се да су шансе да се овакав гмизавац роди један у сто хиљада, тако да су запослени били шокирани када су угледали тело које се изглегло пре око четири недеље.

"Била сам у шоку. Нисам могла да верујем, јер су овакве змије веома ретке," рекла је власница радње Алиса Џонс за Би-Би-Си. Змија припада врсти шиљатоносних змија и Алиса је додала да се изглегла без компликација, као и да јој се кожа љуштила без проблема.

У најновијем видео снимку, Алиса показује како главе змије изгледају док једу: "Са задовољством можемо рећи да је змија добро. Глава с десне стране више воли сардине и чак ће сама да их узме, ако су довољно близу. Друга страна је заинтересована за храну, али мислимо да је њено грло мало уже, тако да је имала проблема са гутањем. Надамо се да ће се ово поправити и до тада ћемо јој само давати мање залогаје."

"Интересантно је да ће једна глава да имитира жвакање, док друга заправо једе. Надамо се да ће наставити да буду здраве," написала је у објави на Фејсбуку. Корисници друштвених мрежа су већином фасцинирани гмизавцем и остављају позитивне коментаре.

Како настају овакви случајеви у природи

Необична појава се назива бицефалија, која је веома ретка у животињском царству. Најчешће се може пронаћи у свету гмизаваца, приликом недовршеног раздавајња ембриона. Алиса је објаснила да је из једног јајета требало да се излегну две змије, али управо због наведене компликације је дошло до спајања.

Када су у питању сисари, раздвајање ембриона је много прецизније, али овакав механизам није подједнако осетљив код змија. 

Да ли бицефалне животиње могу дуго живети

Постоји неколико случајева да животиње са две главе живе дуго и чак да се размножавају, али већином живе кратко, поготово у дивљини. Постоје бројни фактори који утичу на њихове шансе за преживљавање. На пример, лакше ће бити змији са две главе која има један стомак, него два, јер неће бити потребна већа количина хране. С друге стране, ако двоглава змија има само једно срце, а не два, онда може доћи до великог стреса на орган и угрожавања живота.

Највеће шансе за дугачак живот имају бицефалне животиње које су рођене у околини где имају довољно хране, воде, заштиту и медицинску помоћ људи. Једна двоглава змија је живела преко двадесет година док су је проучавали научници, али само зато што је имала адекватне услове.

image