Магазин

Будућност индустријских материјала је у "рукама" вештачке интелигенције, тврди руски научник

На конференцији чија је тема била развој савремених технологија и вештачке интелигенције, руски лауреат Нобелове награде у области физике објаснио је на који начин машинско учење може помоћи у развоју нових, одрживих материјала.
Будућност индустријских материјала је у "рукама" вештачке интелигенције, тврди руски научник© Canva / Funtap

Будућност многих индустрија лежи у машинском учењу захваљујући коме ће научници моћи да развију нове врсте материјала са посебним задатим својствима, а управо је коришћење савремених технологија у области грађевинарсва, машинства, па чак и квантних наука била тема конференције АИ ИН 2023, која се одржава у Инополису. Овај значајан догађај окупио је више од две трећине најистакнутијих стручњака Русије, а лауреат Нобелове награде у области физике, Константин Новосјолов, одржао је предавање на тему нових материјала за одрживи развој.

Ограничени ресурси ораничавају и могућности

У датом тренутку човечанство активно користи тек неколико материјала: у електроници је то силицијум, у грађевинарству - челик, у аеронаутици и другим гранама машинске индустрије - алуминијум и титанијум, а чињеница да смо сконцентрисани на тако малу и ограничену количину материјала један је од главних разлога ограничених могућности.

"Било би много боље када бисмо могли да креирамо нови материјал за сваки нови електронски или технички уређај", навео је руски стручњак.

Комбиновање материјала и коришћење вештачке интелигенције су од пресудног значаја

Новосјолов је напоменуо да комбиновање материјала и коришћење вештачке интелигенције са циљем развоја нових, одрживих и материјала чија се својства могу контролисати нису далека будућност. Штавише, први кораци већ су направљени, али је потребно усавршавање како би научници стекли потпуну контролу над својствима материјала у свим фазама његове производње и експлоатације. Исто тако, развој појединих материјала може бити одлична основа и за будуће квантне уређаје.

"Ово је тренутак када се вештачка интелигенција и машинско учење заиста могу укрстити и активно користити", рекао је Новосјолов.

image