Магазин

Руским научницима пошло за руком немогуће - гаје лубенице на Антарктику

На руској антарктичкој научној станици "Восток" научницима-истраживачима пошло је за руком немогуће - да у условима сурове климе узгоје лубенице! Из њиховог импровизованог "пластеника" изашло је чак 8 плодова масе око једног килограма, а како се наводи, овај пројекат је тек почетак - у наредном периоду они планирају да узгајају и шумске јагоде, боровнице и краставце.
Руским научницима пошло за руком немогуће - гаје лубенице на Антарктику© Canva / alexandraivankovich

Прес служба Арктичког и Антарктичког истраживачког института саопштила је да су истраживачи 68. руске антарктичке експедиције заједно са колегама из Института за агрофизичка истраживања и Института за биомедицинске проблеме Руске академије наука успели да на најхладнијем месту на Земљи, у есктремним условима антарктичке климе, узгоје ни мање ни више него - лубенице! Амбициозан пројекат научници су започели још у фебруару 2020. године, а од тада до данас имали су среће да никне преко 80 врста лиснатог поврћа, као и парадајз и паприка. Иначе, прошле године убрали у чак 28,5 килограма парадајза и око 9 килограма паприке. Ипак, лубеницама се нису надали.

103 дана за 8 плодова

Научници су процесом вештачког опрашивања оплодили укупно шест различитих биљака, од којих је настало укупно 8 "зрелих и слатких" плодова са црвеним и жутим "меснатим" делом. За узгој је било потребно само 103 дана, а том приликом коришћена је посебна технологија "панопоника", односно узгајање практично без подлоге, у контролисаним условима који погодују сазревању плодова. Лубенице су биле тешке до једног килограма и пречника око 13 центиметара, а овај јединствени експеримент један је од најзначајнијих за научнике Арктичког и Антарктичког истраживачког института.

"Добили смо јединствени научни резултат. Научници са поларне станице опрашивали су биљке самостално, ослањајући се једино на видео снимке који су настали на нашем институту, а добили су и више плодова него што то обично буде када опрашују инсекти у природи", навео је директор Агрофизичког научно-истраживачког института Јуриј Чесноков. Према његовим речима, на снимцима су понуђене две опције опрашивања - уз помоћ четкица којима се полен пребацивао са мушких на женске цветове, или једноставним механичким спајањем цветова различитог пола.

Ускоро се планира и узгајање краставаца, јагода и боровница

Како су им антарктичке лубенице дале ветар у леђа, руски научници одлучили су да се на овом експерименту не заустављају, већ своје знање и искуство искористе и за даља истраживања. Тако се у ближој будућности планира и узгајање краставаца, али и шумских јагода и боровница.

image