Магазин

"Тинсплејнинг" све популарнији: Kада тинејџери мисле да знају све

Још један у низу изазова родитељства, тинсплејнинг (од тинејџер и експлејнинг (објашњавање)) се као појава примећује у адолесцентском добу, а његова манифестација родитеље неретко доводи до лудила. Због чега тинејџери толико воле да својим родитељима дају "животне" лекције и објашњавају им поједине ствари као да су велики?
"Тинсплејнинг" све популарнији: Kада тинејџери мисле да знају све© Canva / SDI Productions

Објашњавање ствари од стране мушкараца на снисходљив начин, чак и када жена има довољно знања у некој области већ годинама уназад има свој посебан назив - менсплејнинг, међутим, у последње време све више и више родитеља примећује да њихови тинејџери раде потпуно исту ствар. Спајањем речи тинејџер и експлејнинг (објашњавање) настао је нови термин - тинсплејнинг, који све више родитеља широм света оставља у чуђењу, а уједно и доводи до лудила. Међутим, реакције родитеља махом су комичне, а многи од њих забезекнуто седе и гледају своје тинејџере како им објашњавају неке баналне ствари, док израз лица говори више од хиљаду речи.

Тинсплејнинг - када тинејџери мисле да знају све

Према дефиницији Урбан Дикшинерија, тинсплејнинг се објашњава као снисходљиво тинејџерско објашњавање разних појмова одраслим особама, најчешће родитељима, при чему се они стављају у позицију "нижу" по знању и третирају као потпуно неинформисани. Овакво објашњавање готово увек је испраћено великом сигурношћу тинејџера који, несвесни свог незнања, ипак покушавају да доминирају ситуацијом. Иако веома иритантно, данашњим родитељима не преостаје ништа друго него да тинсплејнинг прихвате као фазу, и стрпе се да ова фаза прође.

Од савремених технологија до политике - тинејџери мисле да знају све

Друштвеним мрежама веома брзо су се проширили урнебесни примери ситуација када су тинејџери својим родитељима тинсплејновали све - од музике, преко савремених технологија, па све до политичких тема, а најзабавнија од свега јесте чињеница да су објашњавали као да преко пута њих нису одрасле особе пуне знања или животног искуства, већ деца која не знају апсолутно ништа.

Једна од корисница Реддита поделила је своје искуство тинсплејновања: "Када вам деца тинејџери причају о климатским променама и онда оставите свако светло у кући упаљено и користите машину за сушење веша по сунчаном дану".

Да ли тинсплејновању треба стати на пут

Ипак, психолози и социолози сматрају да тинсплејновање не долази из жеље деце да своје родитеље понизе, већ да је то саставни део њиховог развоја и одрастања, а његовим "гушењем" тинејџери могу стећи утисак да њихова искуства или мишљења родитељима нису важна, што апсолутно утиче на однос и поверење које постоји.

"Развојни задатак тинејџера је да се мало по мало одвоји од својих родитеља, а један од начина на који се то постиже је испитивање света кроз сопствену призму", наводи Кејт Харли, социјална радница.

Како је осећај сигурности фундаменталан за изградњу доброг односа са децом, у овом случају слушање и пружање емпатије има велики значај. Савет родитељима јесте да следе правило 80/20: 80 посто времена слушајте, а 20 процената причајте са њима. Постављајте потпитања како бисте разумели како формирају своје мишљење, али и како бисте им показали да је за вас оно значајно. Хтели ми то да признамо или не, тинејџери држе корак са временом.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner