Магазин

Шта је менсплејнинг: "Mушко објашњавање" или "Објаснићу ти полако да чак и ти можеш да разумеш"

Снисходљиво објашњавање појмова од стране мушкараца, чак и када је жена заиста добар познавалац тематике, у друштву је познато под називом "менсплејнинг". Како је настао овај термин, на који начин он утиче на каријерни раст жена и на који начин се понашати када се, као жена, нађете у таквој ситуацији?
Шта је менсплејнинг: "Mушко објашњавање" или "Објаснићу ти полако да чак и ти можеш да разумеш"© freepik/storyset

Ретко која жена се није сусретала са ситуацијом да јој мушкарац, убеђен да се боље разуме и више зна, није "држао слово", чак иако се са одређеном тематиком први пут сусрео. Термин "менсплејнинг" настао је још 2008. године спајањем енглеских речи "man" (мушкарац) и "explaining" (објашњавати), и у дословном преводу означава "мушко објашњавање", а 2010. године проглашена је за реч године по верзији "Њујорк Тајмс" магазина. Данас је овај термин општеприхваћен скоро свуда у свету, а користи се не само у контексту мушког објашњавања, већ и када је реч о некомпетентим мишљењима у целости.

У основи "менсплејнинга" лежи вишевековно предубеђење да је жена мање способна и да мање зна од мушкарца, а да се мишљење жена и данас третира на овај начин, говоре и многе ситуације са којима се оне сусрећу чак и у пословном окружењу. Снисходљиви коментари често су повезани са жељом да се демонстрира надмоћ, али и са непризнавањем права гласа. Жртве оваквог начина комуникације најчешће су жене, али и припадници мањина.

"Менсплејнинг" - камен спотицања у каријери

Објашњавања и комуникација су својеврсне "игре улога" у којима постоје две стране - "носилац знања и информација" и "прималац" истих, док се "менсплејнинг" може посматрати као присилна замена ових улога, при чему се штета наноси не само самопоуздању и репутацији једне стране, већ и размени знања и информација, а за раст и развој сваког појединца и компаније нова знања и компетенције од пресудног су значаја. У каријери жене, "менсплејнинг" је и нешто више од "само" саботаже ширења знања и често представља још један у низу камен спотицања у њеном каријерном расту.

Снисходљиви коментари и објашњавања једна су од врста корпоративне некултуре, а овакво понашање појединих запослених често прође неопажено и некажњено, будући да се "менсплејнер" увек извуче на своје најбоље намере.

Како против "менсплејнинга"

Постоји неколико практичних савета на који начин поступати када се нађемо у ситуацији да нам неко "менсплејнује", а који су пре свега учтиви и не могу нарушити наш интегритет и репутацију:

Враћање контроле - један од најједноставнијих начина јесте љубазно поствљање личних граница, и стављање саговорника на место. Ово можете учинити тако што ћете рећи нешто попут "Пустите ме да завршим" или 2Значи ми ваше мишљење, али у мом извештају је управо то и написано, него ме нисте пустили да завршим." Додуше, како "менсплејнери" често имају навику да прекидају саговорника, спремите се на то да ће његови упади бити учесталији, а једна кратка примедба са ваше стране је недовољно.

"Укључите" саркастични режим - добар смисао за хумор не само да ће вам додати поен више у очима колега, већ је и одличан начин да се разбије тензија, а саговорник "врати на фабричка подешавања". Зато се немојте устручавати да "менсплејнеру" дате неки шаљиви или саркастични коментар, након кога ћете ноншалантно наставити са својим излагањем.

Побољшајте вештине презентовања - вештина јавног презентовања једна је од најкориснијих и најпотребнијих комуникационих вештина данас, а структурисање сопственог излагања ићи ће вам на руку када у свом окружењу имате "менсплејнере" који једва чекају да своје мишљење или објашњење изнесу наглас. Стога сами, или уз помоћ "коуча" покушајте да своје презентационе вештине доведете до савршенства.

Уколико ништа од наведених метода не уроди плодом, увек постоји опција разговора у коме ћете јасно изнети да за вас овакво понашање није прихватљиво, и да нисте дужни да прихватате нечију некултуру и потребу за доминацијом као једини облик комуникације. У пословном окружењу увек можете потражити и подршку руководиоца али водите рачуна да не преенсете ситуаију као лични конфликт, већ истакнете како су циљеви компаније испред личних циљева.

image