Магазин

Омиљена плеј-листа у ушима: Три разлога зашто музика коју волите побољшава ефекат вежбања

Уколико вежбате или тек планирате да почнете, присетите се, да колико год било тешко, постоји један "мали детаљ" који ће подићи мотивацију, побољшати расположење и задовољство. Тај детаљ је свима доступан - у питању је лични избор музике који ће вежбање учинити мање напорним.
Омиљена плеј-листа у ушима: Три разлога зашто музика коју волите побољшава ефекат вежбања© juan pablo rodriguez

Уколико се осврнемо на било који фитнес центар који пушта музику у позадини, приметићемо да већина људи користи слушалице, тј. не слуша музику која је пуштена и доступна свима.  

Зашто неке песме позитивно утичу на вежбање и доводе до бољег учинка? Многи се слажу да музика које смо сами изабрали може да подстакне мотивацију, повећа задовољство и створи позитивније емоционално стање.

Међутим, до сада није било много испитивања на тему - зашто посетиоци теретане не слушају музику која је пуштена у самом објекту, него радије бирају сами шта ће слушати током тренинга, наводи се на сајту "Сајколоџи тудеј".

Музика коју сами бирате или музика коју бира теретана?

Дакле, како утиче музика коју сами бирамо док вежбамо на емоционално стање, а какав утицај имају насумично пуштене  песме које се чују у теретани? Овим темама су се бавили стручњаци Универзитета Индијана, а аутор студије Антонио Вилијамс и његове колеге регрутовали су 183 учесника који су вежбали уобичајеним темпом. Такође, свака особа оценила је своје укупно задовољство искуством вежбања након завршеног тренинга.

Три су разлога због којих лични избор музике у теретани побољшава вежбање

Мотивација: Слушање музике коју сами бирате током тренинга повећава мотивацију више од музике која се пушта у фитнес центру.

Емоција: Песме које сте сами изабрали са снажним мотивационим квалитетима позитивно утичу на емоционално стање.

Задовољство: Степен музичког ужитка који корисник теретане доживљава у директној је вези са задовољством за ту сесију вежбања.

Шта је закључак студије? Музика коју сами бирамо подстиче мотивацију више од музике која се чује у теретани или фитнес центару. Када корисници теретане имају аутономију и могу да контролишу музику коју слушају током тренинга, тада се побољшава и њихово вежбање, открива истраживање "Вилијамс ет ол".

Приметно је да је слушање музике са јачим мотивационим квалитетима значајно повећало позитивно емоционално стање корисника теретане током тренинга. У континуитету, што је више задовољства и узбуђења доживео посетилац теретане док је слушао музику коју је сам изабрао, то је било веће задовољство вежбањем.

Најновија студија "Вилијамса" још једном потврђује да ако посетиоци теретане могу сами да изаберу које ће песме чути током тренинга, то подстиче мотивацију, побољшава расположење и доводи до осећаја задовољства током вежбања.

Колико су битни врста и темпо музике за вежбање

Истраживачи у Норвешкој су недавно спровели студију о утицају слушања брже или спорије музике непосредно пре него што су извели изазов снажног веслања од 30 секунди.

За ове кратке, свеобухватне вежбе, откривено је да слушање електронске музике са брзим темпом повећава перформансе боље него слушање музике споријег темпа, а резултати су објављени у часопису "Мјузик енд Сајeнс".

Занимљиво је да су веслачи који су слушали музику били у предности у односу на оне који су вежбали у тишини. Наиме, музичке композиције су имале ергогене ефекте због којих се веслачи осећали мање уморно, а приметан је и  позитиван одговор на стрес. 

"Бржа" музика је створила виша стања узбуђења и смањила напор.

"Без обзира на то да ли је музика била брза или спора, имала је позитиван ефекат у поређењу са оним спортистима који нису слушали музику", рекао је аутор Арон Лакдал и додао: "Они који су слушали брзу музику пре вежбања су уједно били и они који су уложили највише труда током веслања".

image