Маск признао да друштвена мрежа X може да пропадне

Илон Мaск, власник апликације X раније познате као Твитер, навео је да би та друштвена мрежа "могла да пропадне", након што је грешка у програму проузроковала брисање слика објављених пре децембра 2014.

"Тужна истина је да тренутно не постоје велике 'друштвене мреже'. Можда ћемо пропасти, као што су многи предвиђали, али даћемо све од себе да постоји макар једна", написао је Маск на платформи X (Твитер). Објаву Маска прегледало је преко 54 милиона људи, док је преко 332 хиљаде корисника "лајковало" његову изјаву.

Грешка на платформи је "епски вандализам"

Током викенда, грешка на платформи изазвала је уклањање слика и објава креираних пре децембра 2014. године, а платформа је приказивала неисправне линкове (везе) уместо слика и снимака раније направљених. Међу првима, грешку је приметио и технолог Том Коутс, који је проблем назвао "епским вандализмом од стране Маска", пренео је Гардијан.

Са платформе је нестао и чувени селфи Елен Деџенерис са церемоније доделе Оскара 2014. године, који је својевремено био објава са највише дељења икада, док је вирални твит сада већ бившег америчког председника Барака Обаме након његове победе на изборима 2012. године остао непромењен. Иначе, ове две објаве, додуше у другачијем формату, појавиле су се и на аукцији Херитеџ Глобал Партнерс аукцијске куће, а лицитација ће се обавити од 12. до 14. септембра.

Смањење трошкова складиштења података или промене на платформи?

Поједини корисници спекулисали су да је грешка проузрокована настојањем Маска да се оптимизују трошкови складиштења података, док су други овај "баг" приписали променама направљеним на платформи 2016. године, када је уведено "побољшано обогаћивање УРЛ-ова", дизајнирано да прикаже прегледе повезаних веб локација изван ограничења компаније од 140 знакова, пренео је Д Верџ.

До квара је дошло након прошлонедељних извештаја који сугеришу да је приступ са Икс успорен другим друштвеним мрежама, укључујући Мета платформе Фејсбук, Тредс и Инстаграм, а кашњење од пет секунди појавило се и на линковима ка сајтовима порталима појединих медија, као што су Њујорк тајмс и Ројтерс.

У протеклих пар месеци Икс је већ имао неколико проблема са платформом

Раније ове године, корисници су приметили да више не могу да објављују или шаљу поруке једни другима, а добијали су и обавештења о "прекорачењу дневног лимита за слање твитова". Директне поруке такође нису радиле, због чега је компанија касније упутила извињење. Претходне грешке су довеле и до тога да корисници нису могли да се пошаљу или погледају сопствене постове.

Како подсећа британски лист, Твитер је укинуо хиљаде радних места од Масковог преузимања те платформе, а упркос напорима извршног директора Тесле да смањи трошкове платформе, он је прошлог месеца пријавио пад прихода од оглашавања од 50 одсто, као и велико задужење и годишње исплате камата у износу 1,5 милијарди долара као резултат дуга који је прихватио у оквиру споразума о преузимању Твитера. Према Вол стрит џорналу, Твитер се такође суочава са тужбама за више од 14 милиона долара због неплаћених рачуна, откако је Мaск постао власник те платформе.