Магазин

Особе које почну да пуше као тинејџери имају мање сиве мождане масе

Сваке осме секунде умре једна особа од последица утицаја дуванског дима, тј. око 6 милона људи годишње у целом свету, говоре подаци Светске здраствене организације. Пушење изазива рак плућа, болести срца, мождана обољења, астму, дијабетес и негативно утиче на околину и природу. Скорија истраживања показују да онима који рано развију навику пушења, може да да се смањи сива мождана маса у делу мозга повезаног са доношењем одлука и самоконтролом.
Особе које почну да пуше као тинејџери имају мање сиве мождане масе© Jonathan Kemper

Пушење је веома распрострањено и сматра се и водећим узроком смрти код одраслих: "То је најчешће зависничко понашање и стварање ове лоше навике скоро увек се догађа током адолесценције", каже Тревор Робинс, психолог са Универзитета Кембриџ.

Особама који почну да пуше као тинејџери, сива мождана маса може да се смањи и то у два важна дела мозга, сугерише студија о утицају пушења адолесцената и младих одраслих особа у Великој Британији, Француској, Немачкој, Ирској која је спроведена на универзитетима Кембриџ, Фудан и Ворвик. У опширном истраживању учестовало је преко 800 људи, а одговарали су и на питања о особинама личности.

Научници су упоредили учеснике студије који су почели да пуше са 14 година са непушачима и поновили су опет истраживање са истим особама само када су имали 19 и 23 године. Открили су "да су тинејџери који су почели да пуше са 14 година имали мање сиве мождане масе у делу левог фронталног режња који је повезан са доношењем одлука и самоконтролом.

Скенирање мозга које је урађено пет година касније открило је да је супротни део овог истог региона мозга (који је повезан са задовољством) такође смањен у групи пушача у поређењу са непушачима.

"Вентромедијални префронтални кортекс је кључни регион за допамин, супстанцу за коју се "везује" задовољство у мозгу. Мање сиве масе у овој регији мозга може ограничити когнитивне функције, што доводи до ниже самоконтроле и склоности ка ризичном понашању, као што је пушење", сматра професор Барбара Сахакијан са одељења за психијатрију Кембриџа.

Учесници код којих је откривена већа склоност ка тражењу сензација имали су и већу вероватноћу да им је смањена мождана маса на десној страни вентромедијалног префронталног кортекса. Такође, потреба за испробавањем нових ствари била је повезано са умањењем сиве материје на левој страни. Наведени закључци су упућивали на понашања које повећава вероватноћу пушења код тинејџера.

"Пушачи тада доживљавају губитак сиве масе у десним предњим режњевима, што је повезано са понашањем које појачава употребу супстанци. Ово се може објаснити као узрочно-последични приказ како се пушење "покреће" код младих људи и како се претвара у зависност", каже научник Tиание Jиa са Универзитета Фудан.

Резултати који су добијени када су испитаници имали 23 године, показали су да се волумен сиве масе у десном префронталном кортексу смањивао бржим темпом код оних који су наставили да пуше.

image