Магазин

Где је нестало 15 хиљада хаљина руске императорке Јелисавете Петровне

Јелисавета Петровна била је жена невероватне лепоте, а њен порцелански тен, ватрене очи и савршене усне мамиле су уздахе свих који би је угледали. Висока и изузетно живахна, руска императорка могла је све - и да плеше, и да јаше коња без имало страха, али и да води царску Русију. О тачном броју њених хаљина вековима су кружиле легенде, а каква их је судбина задесила - била је права мистерија.
Где је нестало 15 хиљада хаљина руске императорке Јелисавете Петровне© Wikimedia Commons / Eugene Lanceray

Јелисавета Петровна била је очаравајућа жена, а њене витке ноге које је са задовољством истицала у свакој прилици, измишљајући балове у коме би се жене облачиле у мундире, а мушкарци у хаљине, биле су само један од њених адута. У раној младости принцеза ипак није имала такву слободу, штавише, њена позиција у доба власти рођаки Ане Иоановне и Ане Леополдовне била је незавидна и морала је угађати свима на двору како не би изазвала гнев царске породице.

Мода и накит друга најважнија ствар на свету

Међутим, са доласком на власт, императорка Јелисавета Петровна коначно је могла да се посвети другој најважнијој, за једну жену, ствари на свету (прва је била управљање Русијом) - страсти према моди и накиту! На двору се нико није смео облачити лепше и раскошније од ње, а чак ни имати лепшу фризуру, а својим поданицама је сама шишала локне само како би њене биле најпепше. Рекло би се да је ово "повукла" на свог оца, Петра, који је на исти начин решавао ситуације у којима би неко имао лепшу браду од њега - "цап-цап" и Петрова је опет најлепша!

Њена љубав према моди превазилазила је све уобичајене границе, а веома је водила рачуна и о томе да нико не добије исте материјале за хаљине као што су њени. Једном се чак десило да је француски трговац продао део одабраног материјала другој жени, а Јелисавета је, сазнавши за то, наредила да се цела партија тканина врати. И шта ће, вратио је, како се не би замерио руској императорки.

Истанчан укус Јелисавете Петровне

О тачном броју хаљина које је поседовала Јелисавета Петровна већ вековима круже легенде, а у историјским списима наведено је и да она никада исту хаљину није облачила два пута. Осим тога, у данима када су организовани празници, маскараде, балови или позоришне представе, Јелисавета се пресвлачила и по неколико пута, само да је нико не види на два различита догађаја у истој тоалети.

Међутим, она није носила "све што стигне", већ је своје хаљине бирала са посебном пажњом, водећи се истанчаним укусом и последњим "криком" француске моде, бирајуући светлије тонове и најквалитетније материјале. Са годинама, императорка је постајала све избирљивија и захтевнија, па се тако, гледајући се у огледало, пресвлачила и мењала фризуру и по неколико пута, све док јој се одраз у огледалу не би свидео довољно да изађе "међу људе".

Мистерија је решена: Где је нестало 15 хиљада Јелисаветиних хаљина

Након смрти императорке, у њеном гардероберу пронађено је преко 15 хиљада хаљина, два ковчега са чарапама и неколико хиљада ципела, као и небројано много неискоришћених материјала, ленти и другог "богатства". Ове залихе користиле су се и наредних 50 година - хаљине Јелисавете Петровне биле би преправљане за разне манифестације, спектакле и балете и коришћене за украшавање цркава, док су се преостали материјали користили за шивење црквених одора.

Управо је љубав према раскоши Јелисавете Петровне утемељила моду на руском двору, а захваљујући њеном истанчаном укусу, инострани амбасадори су и неколико векова касније са дивљењем посматрали богатство и велелепност руске царске породице.

image