Магазин

Двоструки живот руске императорке: Како се царица Јелисавета I Петровна тајно удала

Живот руске императорске породице одувек је привлачио много пажње, а "страсти" се не смирују ни данас, готово три века касније. Постоји безброј легенди о томе како су се руске царице тајно венчавале са миљеницима свог срца. Због чега нису смеле да своју љубав крунишу јавно и ко су били мушкарци који су освојили њихова срца?
Двоструки живот руске императорке: Како се царица Јелисавета I Петровна тајно удала© Canva / alexandra

Кћерка Петра I била је позната по свом невероватно једноставном карактеру, а њено понашање одувек је излазило из оквира "царског": обожавала је весеље, раскош и гламурозне тоалете, а неретко је била и у друштву разних момака. Овакво њено понашање имало је последице по њену репутацију и без обзира на статус њеног оца, Петра I, будући француски краљ Лудовик XV одбио је да ожени младу Јелисавету.

Забрањена љубав младе Јелисавете

Након фијаска са Лудовиком XV, Јелисавета се напрасно зближила са својим сестрићем, Петром II, који је тада дошао на престо, а у друштву су кружиле приче и да је млади император заљубљен у своју тетку: аброноше су пратиле сваки њихов корак, походе у лов и пикнике, а они најкреативнији су чак говорили и о томе да су планирали свадбу, али да се црква није сложила будући да су били блиски рођаци.

Ипак, није само црква била против њихове љубави, већ и велможе Мењшикови и Долгоруки, који су Петра II саветовали у управљању Русијом - његова присност са Јелисаветом за њих је била повод за сујету и борбу за утицај, а њихов страх да ће изгубити власт над Петровим одлукама послужио је као повод за њихов тајни план: да Петра ожене једном од њихових ћерки. Ипак, нису стигли да свој лукави план спроведу у дело - Петар је умро рано и сасвим неочекивано.

Први се бракови у воду бацају

Свој прве покушаје брачног живота Јелисавета је имала још за живота Петра II: прво са генерал-мајором Александром Бутурлиним, а затим и са младим војником Семјоном Наришкиним - обојицу је Петар II прогнао и подвргао срамоти, претпоставља се због љубоморе.

Након Петрове смрти на престо је дошла Ана Иоановна, сестричина Петра I, а за време њене владавине Јелисавета је била веома пожељна "удавача": њој су се удварали принчеви других земаља, што је Ану веома љутило, па у налету љубоморе и жеље за доминацијом, није желела да да благослов. Тако је Јелисавета, у раним тридесетим, ипак, остала сама. 

Најпожељнији нежења освојио срце Јелисавете, на поклон добио титулу и дворац

Након неколико неуспелих покушаја, Јелисавета је упознала Алексеја Размовског, а љубав међу њима планула је готово истог тренутка. Млади Разумовски важио је за најлепшег мушкарца у читавој Руској империји, а његову помоћ да се домогне престола Јелисавета је наградила и високим звањима и титулом грофа.

Према легендама, управо је он одвео Јелисавету пред олтар давне 1742. године: у цркви у којој су се венчали јако дуго чувани су докази о њиховој свадби, а касније је Јелисавета купила не само ту цркву, већ и цело село у коме се она налази и саградила свом супругу дворац.

Ипак, и поред велике љубави која је крунисана браком, Јелисавета није желела да свој статус јавно износи: не само да је и она већ била "у годинама" (по тадашњим мерилима), већ је и сам Разумовски био не тако доброг порекла, а то би могло да разљути аристократију. Наравно, то није ни на који начин утицало на њихов однос - Јелисавета је свог супруга обожавала, а његов утицај на њу тицао се свега, па и њене владавине.

Касније, већ у четрдесетим годинама, императорка је имала још један "излет" у свет мушкараца, а овога пута њен фаворит био је млади гроф Шувалов: током њихове "романсе" он је постао један од највећих просветитеља Русије и основао Московски универзитет и Академију уметности. Ипак, "романса" није потрајала, а до саме смрти Јелисавета је остала присна са Разумовским. 

Незванични наследници - мит или истина

Поред легенде која је кружила о тајном браку Јелисавете и (сада већ) грофа Разумовског, и њихово потомство неретко је било предмет спекулација - и док званични извори наводе да није имала наследнике, аброви су ту да демантују ове наводе. Наиме, савременици овог пара тврдили су да су имали двоје деце - сина и кћерку.

Наводно, Јелисаветина кћи била је позната књегиња Тараканова, а њена судбина није била тако светла као Јелисаветина: она је насилно одведена у манастир у Москву, где је и дочекала своју смрт. Касније, у народу су се појавили и бројни наводни наследници, а једну њихову "кћерку" су чак и ухапсили и заробили у Петропавловској тврђави по наређењу Катарине II - то је био једини начин да се сачува образ Јелисавете, премда је званично она била неудата до саме смрти.

image