Магазин

Тишина је (поново) у тренду: ТикТок преплављен снимцима корисника који уживају у "тихој шетњи"

Тренд "тихе шетње", у коме корисници снимају себе како уживају у лаганом ходу и звуцима природе, уместо са слушалицама у ушима, постао је виралан на ТикТоку готово преко ноћи. Који су бенефити оваквих шетњи и на који начин нам оне могу помоћи да се повежемо са својим мислима?
Тишина је (поново) у тренду: ТикТок преплављен снимцима корисника који уживају у "тихој шетњи"© Canva / Valerii Honcharuk

Пропагирање здравог начина живота, избалансиране исхране и важности редовне физичке активности једна је од главних тема на ТикТоку, а сада се на овој друштвеној мрежи појавио још један тренд који је преко ноћи постао виралан. У питању је "тиха шетња" (silent walking), а корисници се наводе да су бенефити оваквих шетњи осетни већ након пола сата.

Музика и подкасти одлазе у заборав

Иако је већ годинама уназад шетња донекле и синоним за опуштање уз омиљену плеј-листу која игра у ушима или неки од едукативних подкаста, најновији ТикТок тренд намеће потпуно другачији концепт, у коме се важност придаје тренутку, али и ономе што нас окружује. Овакав вид шетње, како наводе корисници ТикТока, показало је бенефите већ након првих пола сата, а међу најзначајнијим је спонтано отпуштање стреса и потпуна релаксација.

Тренд је покренула корисница @madimaio, која је навела да је "бонус" и ако се у шетњи не користе наочаре за сунце - на тај начин моћи ћете да утонете и у лепоту околине и освестите све чари природе која вас окружује.

Трансформативна моћ "тихе шетње"

Елиминисањем спољашњих ометача попут музике, подкаста, па чак и телефонских позива, шетачи спонтано "урањају" у своје мисли, а терапеутска моћ оваквог вида шетње позитивно утиче и на ниво анксиозности. "Цака" је у прилагођавању звуцима из окружења и повезивању са "унутрашњим ја" и својом интуицијом, а оваквом шетњом подстиче се и ментална јасноћа и "распетљавање" свих компликованих ситуација у којима се налазите чиме се генеришу нове идеје за лични, па и пословни раст.

Више ћемо ценити и сопствени мир, а и музику коју волимо

Иако сама помисао на шетњу без омиљене музике или подкаста може звучати помало заструшујуће, важно је напоменути да тренд "тихе шетње" не значи да треба потпуно да се одрекнемо ствари које волимо и навика које нас усрећују.

Напротив, то је само прилика да још више ценимо нумере својих омиљених извођача или садржај који пласирају омиљени бизнис ментори, које ћемо доживљавати на потпуно другачији начин након што смо у шетњи "одморили мозак" и повезали се са својим мислима и осећањима који су често пригушени ужурбаношћу живота и свакодневним стресом.

image