Магазин

Где су и како данас живе потомци руске династије Романов

У ноћи између 16. и 17. јула давне 1918. године у царској Русији догодило се масовно убиство чланова династије Романов која је земљом владала деценијама. У планираном стрељању живот су изгубили сви чланови породице, па чак и несрећни љубимци, који су се у погрешно време нашли на погрешном месту. Међутим, поједини рођаци породице Романов ипак су избегли трагичну судбину, а то је значило само једно - легендарна династија неће нестати!
Где су и како данас живе потомци руске династије Романов© Риа Новости / Юрий Абрамочкин

Деценијама у Русији постоје две стране приче које се везују за стравично стрељање династије Романов - једна је да су сви чланови породице те ноћи страдали у немилосрдном крвавом пиру, а друга је да је најмлађа ћерка императора Николаја II, Анастасија, ипак преживела, сакривши се у суседној кући. Ови наводи, наравно, никада нису званично потврђени, иако постоји легенда да је она након преврата напустила земљу и променила идентитет, поставши Анастасија Чајковскаја, а затим и Ана Андерсон. 

Међутим, легитимни савремени потомци династије Романов данас су, као у стиху популарне песме, "бисери расути по целом свету", а о свом императорском пореклу присећају се тек понекад, на свечаностима и важним породичним окупљањима. Ко су и како данас живе потомци царске империјалистичке династије, чиме се баве и да ли имају амбиције да се некада у будућности врате на трон?

Праунука цара Александар II - Велика књегиња Марија Владимировна

Велика књегиња Марија Владимировна једна је од најпознатијих представница руске династије Романов, чији је прадеда био цар Александар II. Маријин отац био је један од престолонаследника руске круне, који је 1938. године чак и дошао на трон. Након његове смрти, 1992. године, право на престо припало је управо Марији, која је након свега неколико година ипак ту част препустила свом сину Георгију. Данас Марија живи у Шпанији и ужива у сазнању да је потекла од једне од највећих светских династија.

Георгиј Михајлович Романов

Рођен 1981. године у Мадриду, у породици Франца-Вихлелма Гогенцолерна Пруског и Марије Владимировне Романов, Георгиј је од малих ногу био свестан свог царског порекла и значаја његових предака за руску историју. Младић је Русију први пут посетио 1992. године када је читава породица пристигла на сарану његовог деде Владимира Кириловича, а само шест година касније је током ходошачћа у Свету Земљу положио и династијску заклетву утврђену Основним законима Руске империје.

Остатак његовог живота такође је везан за Русију: био је један од саветника генералног директора крупне енергетске компаније, основао је "Империјални фонд за истраживање рака", а био је и на челу Управног савета Сверуског добротворног прехрамбеног фонда "Рус", који храни и помаже социјално незаштићеним сународницима широм Русије. Средином 2022. године, Георгиј Михајлович добио је и наследника, коме је дао име Александар, у част Александра Невског.

Принц Ростислав Ростиславович Романов

Рођен 1985. године у Лејк Форесту у Илиноису, принц Ростислав Ростиславович припада грани породице Романов "Михајлович", односно мушкој линији потомака великог кнеза Михаила Николајевича, најмлађег сина цара Николаја I. Иако је скоро цело своје детињство и младост провео у Лондону, он је практично једини од савремених потомака Романових који не само да је посетио Русију, већ је и радио у земљи својих легендарних предака.

Као веома талентован уметник и дизајнер, Ростислав Романов био је ангажован као консултант у фабрици сатова "Ракета" коју је основао његов далеки предак Петар Велики, а 2010. године постао је чак и један од чланова савета директора. За стоту годишњицу руске револуције, Ростислав Романов је развио јединствени дизајн сата који је био украшен капљицом његове крви, а овај гест је имао за циљ да подсети на брутално крвопролиће које је означило крај владавине велике династије Романов.

Принцеза Олга Андрејевна

Принцеза Олга Андрејевна Романова рођена је 1950. године у Лондону у породици принца Андреја Александровича, старијег нећака Николаја II, и његове друге супруге, принцезе Надин, рођене Макдугал. Цео свој живот Олга је провела у иностранству, али и поред тога никада није заборавила да носи презиме легендарне руске царске династије. Из поштовања према свом пореклу, 1980. године она је приступила Удружењу чланова породице Романов и тренутно је члан одбора ове организације.

У Русији је 1998. Олга, заједно са другим представницима породице Романов, присуствовала церемонији поновног сахрањивања посмртних остатака цара Николаја II, као и чланова његове породице у храму Петра и Павла, а затим је поново посетила Русију 2006. године, ради присуства поновној сахрани њене прабаке, Марије Фјодоровне.

Данас, Олга Андрејевна живи у Лондону и један је од покровитеља Руског летњег бала, манифестације која се сваке године одржава у част Русије и руског народа, а такође је и председник Удружења чланова породице Романов.

Праунук цара Николаја I - Принц Андреј Романов

Принц Андреј Романов је скоро цео свој живот проживео у Сједињеним Америчким Државама, где се преселио из Лондона, а сматра се да је био праунук цара Николаја I и војвоткиње Ксеније, једних од ретких потомака Романових који су успели не само да преживе погубљење царске породице, већ и да безбедно напусте земљу након тога.

О богатој руској историји и прошлости своје славне породице Андреј Романов знао је тек понешто, а већи део живота посветио је стваралаштву: сликао је и бавио се књижевношћу, ни на трен не разматрајући могућност да посегне за правом на титулу или престо.

image