Магазин

Једите рукама - храна је тако укуснија и здравија

Коришћење прибора се сматра "цивилизованим" начином конзумирања хране у већини култура света. Међутим, ако бисмо одлучили да током оброка користимо прсте, уместо виљушке и ножа, можда бисмо осетили да је храна укуснија и цело искуство пријатније. Поред менталних, постоје и физички бенефити које оваква активност може да пружи.
Једите рукама - храна је тако укуснија и здравија© Pixabay/epicantus

У појединим културама света се храна конзумира рукама, али већина људи користи прибор, у виду виљушке, ножа, штапића... Сигурно је да су многи навикли на прибор и не могу да замисле да одређене оброке једу рукама, јер делује непрактично и неуредно, али стручњаци сматрају да ипак постоје добри разлози за увођење ове рутине. 

Многима се барем једном десило да када наруче, на пример, пицу у ресторану, покушају да је једу прибором. Након неколико залогаја, одустану и узму парче у руке и тако га заврше. У том тренутку, цело искуство постаје много лепше и коришћење прибора делује као да би ускретило уживање. Није у питању субјективни осећај појединца, већ постоје добри разлози зашто је конзумирање хране рукама добра идеја, које подржавају различити психолози и нутриционисти:

Веза између ума и тела

Многи психолози сматрају да нас коришћење прибора заправо удаљава од хране, не само физички, већ и психички. Током конзумирања хране укључујемо чуло вида, укуса и мириса, а коришћењем прстију, уместо виљушке и ножа, укључује се и чуло додира. Тада несвесно успоравамо цео процес, потребна нам је већа концентрација за сваки залогај и можемо се правилно усредсредити на текстуре, заједно са бојом, аромом и укусом.

Самим тим, храна постаје уживање, потпуно посвећујемо пажњу свим мирисима и укусима које осећамо и које можемо повезати са текстурама које осећамо под прстима. Поједини психолози сматрају да можемо претпоставити каквог ће укуса храна бити чак и пре него што је загриземо, јер је довољно да је само додирнемо.

Побољшава варење и спречава преједање

Када дотакнемо храну, мозгу шаљемо сигнал да је време за јело. На тај начин процес варења хране постаје природнији, јер се стомак "припрема" за рад од како смо први пут осетили текстуру хране у рукама. 

Поред тога, када једемо прстима и успоримо, постајемо свесни садашњег тренутка, залогаја, укуса и других надражаја, тако да можемо боље регистровати да ли смо сити или не. Када нам нешто одвлачи пажњу док једемо (разговор с другима, коришћење телефона, гледање телевизора) и ако користимо прибор, може се десити да не умемо проценити да ли смо још увек заиста гладни и да ли нам је тело спремно за још хране.

Ако виљушку заменимо прстима и стомак почне да ради "на време", можемо избећи случајно преједање и мучнину. Једна студија из 2013. године је пронашла везу између преједања и обољења од дијабетеса типа 2, тако да конзумирање хране рукама заправо може бити добра вежба за постепено кориговање ове навике. 

Циркулација и "мала вежба"

Иако вежбање током оброка можда звучи сулудо, истезање руке да дохватимо храну и коришћење шака и прстију да је држимо или цепкамо комадиће може бити мала активност која "тренира" мишиће током јела. Поред тога, чак и најмања врста покрета је добра за циркулацију у телу, што само постаје још један физички бенефит. 

image