Магазин

Зашто не би требало стављати банане у смути, откривају научници

Смутији су брз и једноставан начин за укључивање воћа и поврћа у исхрану. Један од најпопуларнијих састојака за воћне смутије је банана, која се најчешће комбинује са боровницама, јабукама... Ипак, најновија студија са Универзитета Калифорније сугерише да мешање одређених састојака у смутијима може утицати на њихове нутритивне бенефите.
Зашто не би требало стављати банане у смути, откривају научници© Freepik/fabrikasimf

Откривено је да конзумирање банана у комбинацији с другим воћем може смањити апсорпцију флаванола, који су здрави за срце и који се налазе у воћу које се типично користи у смутијима (бобице, јабуке, грожђе...). Научници су утврдили да је ензим полифенол оксидаза (ППО) који се налази у банани заслужан за недовољно ефикасну абсорбцију хранљивих материја из других састојака. Због тога, научници предлажу да је можда боље прескочити банану у следећем смутију.

За студију, која је недавно објављена у часопису "Фуд енд фанкшн (Food and Function)", коришћени су смутији да би истраживачи тестирали како различити нивои ензима који се налази у великом броју воћа и поврћа (полифенол оксидазе (ППО)) утичу на нивое флаванола у храни које тело апсорбује. Флаваноли су група биоактивних једињења која су добра за срце и когнитивно здравље, а могу се пронаћи у јабукама, крушкама, боровницама, купинама, грожђу, какау и другим уобичајеним састојцима за смутије.

Када нарежемо јабуку или огулимо банану, оне добијају браон боју, што је последица ППО ензима у контакту с ваздухом. Истраживачи су желели да истраже да ли конзумирање свеже припремљених смутија, направљених са различитим воћем које садржи ППО, утиче на количину флаванола доступних телу.

Банане и боровнице

Истраживачи су једноj групи учесника дали да пију смути направљен од банане (која има природно високу активност ППО), а другој смути направљен од мешаних бобица, које имају природно ниску активност ППО. Учесници обе групе су такође узели флаванол капсулу, као додатну контролу. Након конзумирања смутија и капсуле, анализирани су узорци крви и урина учесника, како би се измерило колико је флаванола било присутно у телу након узимања узорака смутија и капсуле. Истраживачи су открили да су они који су пили смути од банане имали 84 посто нижи ниво флаванола у свом телу у поређењу са онима који су пили смути од бобица.

"Били смо заиста изненађени када смо видели како брзо додавање само једне банане смањује ниво флаванола у смутију, а самим тиме и нивое флаванола који се апсорбује у телу", рекао је Хавијер Отавиани, аутор студије. "Резултати наглашавају како припрема и различите комбинације хране могу утицати на апсорпцију дијететских једињења."

Према порталу "Скајтек дејли (SciTech Daily)", прошле године је Академија за исхрану и дијететику издала је препоруку о исхрани, саветујући људима да конзумирају четиристо до шесто милиграма флаванола дневно за кардиометаболичко здравље. Људи који покушавају да конзумирају наведену количину флаванола треба да размотре припрему смутија који ће бити направљен од воћа богатог флаванолом, попут бобица, заједно са састојцима који такође имају ниску активност ППО (ананас, поморанџе, манго, јогурт), сматра Отавиани. Додао је да су банане свакако добро воће које се може јести и конзумирати у смутијима, само је важно одабрати одговарајуће састојке, који ће допринети здрављу организма. 

За оне који желе да конзумирају смутије са бананама или другим воћем и поврћем са високом ППО активношћу (као што је лист цвекле), предлог је да их не комбинују са воћем богатим флаванолом, као што су бобичасто воће, грожђе и какао. Налази ове студије могли би да подстакну будућа истраживања о припремањима других намирница и њихових утицаја на флаваноле, али може служити и као подстицај за детаљно проналажење оптималних комбинација намирница за здрав и хранљив смути. 

image