Магазин

Шта је то "пилећа анксиозност"

Пилетина је сигурно једно од најпопуларнијих врста меса за припремање, али корисници друштвених мрежа су почели објашњавати своје страхове везане за прављење и конзмурање било којег јела са пилетином. Тренд се убрзо проширио и добио име "пилећа анксиозност".
Шта је то "пилећа анксиозност"© Pexels/Pixabay

Описивање сопственог страха од неправилно спремљеног меса је постао најновији вирални ТикТок хештег, који тренутно има преко седамдесет милиона прегледа на платформи. 

Тренд је почео половином августа, када је једна корисница ТикТока објавила да увек проверава сваки комад пилетине док је спрема, поготово оне веће. Њен видео је добио преко десет милиона прегледа и од тада је настао тренд "#chickenanxiety".

Убрзо је постало јасно да она није једина која се носила са овим страхом. Многи корисници су у коментарима поделили да деле њену бригу, јер никада не могу да се опусте и једу пилетину, све док нису потпуно уверени да је спремљена како треба. 

"Мислим да ме је моја "пилећа анксиозност" навела да будем веган," написала је једна корисница у коментарима. Други корисник пише да, ако се у рецепту тражи да се пилетине припрема пола сата, он ће увек да је пече додатних петнаест минута.

"Ако ми се деси да у ресторану добијем комад исувише тврд или жилав, пилетину не једем после месецима," додао је још један корисник. 

Друга корисница је поставила снимак на ком сече комаде пилетине док се још увек припрема у тигању. "Морам да исечем и прегледам сваки комад, да бих била сигурна да је готова," написала је као опис клипа. Људи у коментарима се слажу и описују да, ако осете да један комад није спремљен како треба, не могу да заврше оброк. 

"Ја обично проверим највећи и најдебљи део, ако је он готов, онда би требало да су и остали у реду," пише један корисник. Тренд показује да је, иако звучи чудно, "пилећа анксиозност" веома присутна. 

Тровање храном, тачније, сировом пилетином, заиста може имати веома неповољне последице. Неке од њих су мучнина, повраћање, дијареја, а у ретким случајевима може доћи и до смрти. Страх од живог меса многе наводи да га чак потпуно избаце из исхране и постану вегетеријанци или вегани. 

Како проверавамо да ли је пилетина готова

Аутор једне студије из 2020. године, у којој се испитивало припремање меса, је објаснио да сваки милиметар меса треба да делује готово, али да је најбоље проверити саму средину. Ако се не пресијава и влакна се могу правилно разазнати, онда је безбедно и може се јести. 

На крају, у реду је увек проверавати пилетину коју смо наручили у ресторану, јер један потенцијално непријатан тренутак враћања тањира је много бољи него озбиљније последице на здравље.

image