Магазин

Пронађен лек против најопаснијег вида рака

Лек против једног од најопаснијих видова карцинома – аденокарцинома панкреаса, коначно је развијен захваљујући аустралијским научницима, а његова ефикасност доказано повећава стопу преживљавања пацијената за више од 35 посто. Тренутно је ово медицинско средство у другој фази клиничких испитивања, а у будућности лекари планирају да га користе и у лечењу рака коштане сржи.
Пронађен лек против најопаснијег вида рака© Canva / PEAKSTOCK / SCIENCE PHOTO LIBRARY

Пацијенти са аденокарциномом панкреаса, једном од најинвазивнијих врста канцера, ускоро би могли добити другу шансу за живот, захваљујући новооткривеном леку који су развили аустралијски научници са Института за медицинска истраживања Гарван. Након низа истраживања, они су пронашли лек који помаже у ефикасној борби против овог агресивног канцера који у данашње време односи велики број живота, а са којим петогодишња стопа преживљавања пацијената једва да прелази 10 процената.

Новооткривени лек утиче на фиброзно ткиво

Како је наведено у резултатима научне студије, новооткривени лек утиче на фиброзно ткиво у туморима, које приликом хемотерапије значајно смањује ефикасност третмана, а у овом експерименту коришћен је баш са овом методом лечења. Код лабораторијских животиња на којима су вршени огледи, стопа преживљавања повећала се за више од 35 процената у поређењу са другом, контролном групом, која је подвргнута само хемотерапији.

Комбинована употреба лека ПКСС-5505 и хемотерапије такође је показала и значајно смањење метастаза, односно ширења ћелија рака на друге органе, укључујући и јетру, а проценат смањења износио је 45 посто.

Лек би се могао користити и за лечење рака коштане сржи

У овом тренутку, новооткривени лек се тренутно налази и у другој фази клиничких испитивања за лечење рака коштане сржи. Према наводима научника који су овјављени у магазину Нејчр Кенср, механизам лека огледа се у блокирању ензима који играју пресудну улогу у таложењу колагена у фиброзном ткиву око тумора.

Аденокарцином панкреаса - подмукла болест са карактеристичним симптомима

Аденокарцином панкреаса је веома подмукла болест, која се у 85 посто случајева у тренутку постављања дијагнозе већ проширила на локалне структуре или метастазирала на јетру и плућа. Болест се манифестује карактеристичним симптомима: болом у стомаку, губитком тежине и апетита, жутицом и опипљивом жучном кесом, а како болест прогресира, бол постаје све интензивнији. Просечан животни век пацијената са овом дијагнозом неретко је само пет месеци од откривања рака, уколико се он оперативним путем не одстрани.

У зони повећаног ризика налазе се пушачи, особе које свакодневно у исхрани употребљавају месо и животињске масти, пацијенти са дијабетесом мелитусом, хроничним панкреатитисом или генетским предиспозицијама за развој обољења.

image