Магазин

Научници упозоравају: Третмани трајног исправљања косе повећавају ризик развоја рака

Може се рећи да је равна и сјајна коса сан сваке жене са коврџавом и непослушном косом, међутим, третмани за њено трајно исправљање, који су изузетно популарни и у Србији, могу постати права ноћна мора. Наиме, научно истраживање показало је да континуирано коришћење средстава за трајно исправљање косе повећава ризик развоја рака материце, а да је код жена које су на процедуру ишле макар и једном, тај ризик виши за чак 64 посто!
Научници упозоравају: Третмани трајног исправљања косе повећавају ризик развоја рака© Canva / JNemchinova

Један од омиљених третмана код жена, посебно оних са таласастом или коврџавом косом, који се практикује у већини српских фризерских салона, већ неко време предмет је комплексних истраживања научника универзитета у Чикагу и Националног института здравља, а разлог томе јесу опасне хемикалије које се налазе у препаратима који се користе. Након пуних 10 година, коначно су објављени резултати научне студије, а "пресуда" није нимало утешна: континуирано коришћење средстава за исправљање косе повећава ризик од развоја рака материце.

Исправљање косе макар и једном годишње повећава ризик развоја рака за 64 посто

Десет година анализе здравственог стања близу 34 хиљаде жена узраста од 35 до 74 година, научницима америчког универзитета и института донело је нимало оптимистичне резултате који су показали да је код 378 жена које су користиле средства за исправљање косе дијагностикован рак материце. Истраживање је показало да је код жена које су на процедуру исправљања косе хемијским препаратима ишле макар и једном годишње, ризик од развоја овог малигног обољења порастао чак за 64 процента у односу на оне које никада косу нису третирале овим средствима, док је код оних које су је понављале четири или више пута у годину дана од виши за 71 посто.

Хемикалије из средстава доприносе повећању ризика од рака

Истраживачи се током десетогодишње анализе нису фокусирали на одређене произвођаче средстава за исправљање косе, већ су своју студију засновали искључиво на њиховом хемијском саставу. У научном раду наведено је и неколико најризичнијих хемикалија које су се налазиле у саставу готово свих средстава за исправљање косе, као што су парабени, бисфенол А, метали и формалдехид, а њихов утицај на здравље потврђен је на великом узорку испитаница.

"Изложеност хемикалијама услед употребе производа за косу, посебно оних за њено исправљање, забрињавајућа је због повећане апсорпције кроз кожу главе, а може бити испраћена и опекотинама и лезијама изазваним средствима", упозоравају научници.

Жене са таласастом и коврџавом косом у групи повишеног ризика

Један од примера штетног утицаја оваквих и сличних третмана на косу је и чувени супермодел Наоми Кембел, која је због природе посла дуги низ година принуђена да косу стилизује на најразличитије начине. Наиме, још 2012. године, током изласка из мора, Наоми је случајно склизнула перика коју је носила, а испод које се јасно видело да је линија њене косе "повучена" чак неколико центиметара. Иако манекенка никада није појаснила шта је тачан разлог губитка косе, стручњаци трвде да су управо хемијски третмани главни кривци.

image