Магазин

Где одлазе милиони евра који се прикупе у Фонтани ди Треви

Jедна од најпознатијих фонтана на свету, Фонтана ди Треви, потиче из периода барока и привлачи милионе туриста да због ње дођу у Риму. Осим што плени лепотом, фонтана је и "касица" у коју туристи годишње убаце и преко милион евра. Традиција бацања новчића преко рамена има двоструку сврху - испуњавање жеља појединаца и помоћ онима којима је потребна.
Где одлазе милиони евра који се прикупе у Фонтани ди Треви© Michele Bitetto

Овај ритуал, где се бацају новчићи у фонтану, постао је највероватније популаран захваљујући филму "Три новчића у фонтани" из 1954. године. Верује се да ће свако ко убаци новчић у фонтану једног дана вратити у Рим. Такође, ако особа убаци још један очекује га љубавна авантура, а ако убаци и трећи може да се спреми за брак.

Да ли ће се ове жеље, испунити то не знамо, али чињеница је да дневно фонтана "заради" у просеку три хиљаде евра, а туристи најчешће остављају три валуту - евро, долар и јен. Познато је да су туристи бацали и драго камење, као и златне зубе.

Дакле, коме иду милиони евра које се прикупљају у Фонтани ди Треви?

Пар пута годишње, градска управа Римa шаљу екипу да прикупи новчиће који се налазе у фонтани. Процес прикупљања изгледа тако што радници четкама помету новчиће у гомиле, па онда користећи усисно црево и извуку новац из воде. Кованице се складиште под полицијским надзором, а 2001. градоначелник је одлучио да се ситниш прикупи за локалну добротворну организацију "Каритас" како би се зауставили покушаји људи да украду новчиће из фонтане, пише Јуроњуз.

Оваква одлука је била велики подстицај за добротворну организацију, а новац се користи да би се помогло сиромашнима - финансирају се народне кухиње, склоништа за бескућнике. Такође новац иде и за одржавању комплекса на периферији Рима у коме се налазе старачки дом, кантина и зубар за становнике града који живе у сиромаштву.

Уз своју историјску и културну вредност, Фонтана ди Треви је надмашила свој значај као туристичке атракције, својим хуманитарним доприносом. Посетиоци ће и даље долазити да замисле своје жеље и снове, а њихови новчићи ће наставити да мењају животе оних којима је подршка најпотребнија.

Ово ремек дело барока се напаја водом из аквадукта и високо је чак 25.9 метара и широко 19.8 метара. Архитекта фонтане је био Никола Салви.

image