Магазин

Стари цртеж Винија Пуа се продаје за десетине хиљада фунти

Илустрација стара неколико деценија, на којој се виде Вини Пу и Праслин, његов најбољи пријатељ, недавно је пронађена и биће у понуди на аукцији следећег месеца. Због специјалног порекла цртежа, сматра се да му вредности изности између двадесет и тридесет хиљада фунти.
Стари цртеж Винија Пуа се продаје за десетине хиљада фунти© Приватна архива

Линије направљене мастилом и оловком се поклапају са узорцима последњих цртежа креираних за оригиналну верзију прве "Вини Пу" књиге, коју је аутор А. А. Милн завршио и објавио 1926. године, објашњава аукцијска кућа Доминик Винтер (Dominic Winter) за Си-Ен-Ен.

Илустрација на којој се виде Вини Пу и Праслин који ходају од посматрача је нацртана на танком, белом картону, а у доњем десном углу се види потпис илустратора и датум: "Е. Х. Шепард 1958". "Цртеж је пажљиво израђен, јер се могу видети трагови оловке, које би Шепард касније обрисао након што је нанео мастило. Претпостављамо да никада није био цењен предмет и вредност му се повећала тек у последњих двадесет или тридесет година," објаснио је аукционар Крис Албури.

"Ово је фантастичан цртеж, који много значи одраслима и деци широм света, иако је пронађен скоро цео век након што је књига објављена. Види се тренутак пре него што се Вини Пу и Праслин поново претворе у обичне играчке и сигурно ће бити веома вредан колекционарски предмет."

Цртеж је откривен када су представници аукцијске куће били позвани да процене предмете Кристофера Фојла, унука Вилијама Фојла. Вилијам је пре неколико деценија основао британску књижару "Фојл", тако да се претпоставља да је врло могуће да је цртеж био поклон, јер је био пријатељ са илустратором. Албури претпоставља да је цртеж настао током пријатељског ручка.

"Илустрација је била пронађена умотана у пешкир, на самом крају једне фиоке у подруму," рекао је Албури, додавајући да је њен рам био јефтин, а око стакла је била лепљива трака. "Била је заборављена, нико је није волео. Годинама сам од људи добијао репродукције цртежа и обично сам им говорио: да је цртеж прави, било би сјајно, али није оригинал и не вреди ништа."

Ипак, овај пут је другачије: "Вреди на десетине хиљада фунти и вероватно је вреднија од многих књига које ћемо имати на истој аукцији. Нацртана је тридесет година након објављивања оригиналне књиге, али је веома драгоцена и једини је примерак који се тренутно налази на тржишту."

image