Магазин

Броколи као савезник у борби против грипа и вируса

Представаљају ризницу витамина А, Ц и Б, богати су калијумом и фосфором и сматрају се "супер храном", тачније намирницама са великом концентрацијом вредних састојака. Иако нису многима омиљено јело, недавно истраживање ће вас навести да их чешће уврстите у свој јеловник јер конзумација броколија, купуса и кеља потенцијално штити плућа од вируса и бактерија.
Броколи као савезник у борби против грипа и вируса© @ 8photo

Одређена једињења у кељу, купусу, броколију делују као индукција за протеин арилни угљоводонични рецептор (АХР) чија је улога да чува плућа и црева. Зато је баш ово поврће наш савезник у борби против прехлада и грипа:

"Мања је вероватноћа да ћемо добро јести када смо болесни, а самим тим нећемо узети и корисне молекуле из поврћа због којих наш организам функционише. Иначе је добро да једемо поврће, тј. купусњаче, а посебно их треба конзумирати када смо болесни", каже имунолог Андреас Варк са Института Францис Крик.

Природни молекули који се налазе у купусарима, могу да "активирају" протеин арилни угљоводонични рецептор (АХР) који се налази у крвним судовима наших плућа и тако покрену унутрашњу ланчану реакцију. У том случају, ефекат АХР-а на имуне ћелије бива добро прихваћен, а откривено је да игра значајну улогу у ендотелним ћелијама плућима, сугерише истраживање са Институту Францис Крик.

Иако је утицај АХР протеина на имунитет је познат, нова студија открива утицај овог протеина на ћелије које чине један од два слоја плућне баријере: "Показали смо да је АХР важан за одржавање плућне баријере кроз слој ендотелних ћелија, који је поремећен током инфекције", каже доктор Андреас Варк.

Студија се базирала на низу експеримената спроведених је на мишевима зараженим вирусом грипа. Откривено је да АХР протеин помогао у спречавању попустњивости плућне баријере код оних мишева који су конзумирали купусаре, а имали су мање оштећења на плућима и нису пуно изгубили на тежини. Такође, исти ти мишеви су било у стању да се боље боре против бактеријске инфекције:

"Оно што смо идентификовали јесте спона која повезује исхрану са заштитом од инфекције плућа преко ендотелних ћелија", каже научник и један од аутора студије Џек Мејџор и напомиње да су у овом истраживању посматрали реакције на вирус грипа, али и да су друга истраживања показала да ковид 19 може да смањи активност АХР у плућима.

image