Магазин

Kоје намирнице су најгоре за варење

Уколико су чести проблеми са варењем или особа има осетљивији стомак било би добро да избегава храну која додатно оптеређује рад органа за варење
Kоје намирнице су најгоре за варење© freepik/cookie_studio

Зима је време када већина људи једе традиционална кувана јела која су пржена и масна. У Србији су од специјалитета најпопуларнији сарма и пасуљ, који неким људима могу изазвати проблеме са варењем. Коју храну избегавати уколико већ постоји проблем са стомаком?

Храна пржена у дубоком уљу је најчешће премасна  и може довести до дијареје. Богати сосеви послужени уз масне комаде меса и укусни кремасти дезерти пуни путера, такође ће изазвати стомачне проблеме. Бирајте гриловану или храну печену у рерни и лагане сосеве са поврћем.

Препорука за већи унос витамина Ц, мотивисаће многе да зими купују веће количине цитрусног воћа. Иако богато влакнима, ово воће има и киселину која већини узнемири стомак. Уколико стомак реагује бурније након конзумирања поморанџе, грејпфрута и осталог цитрусног воћа, требало би смањити количину ових намирница у исхрани.

Већина људи сматра да је преласком са заслађених производа на дијеталне варијанте истих, са вештачким заслађивачима, учинила праву ствар. Међутим, храна у којој се користе вештачки заслађивачи код неких људи може довести до проблема са варењем. Само од жваки без шећера, које као замену у себи имају сорбитол, могуће је добити грчеве или дијареју. Процене су да дневно 50 и више грама сорбитола, који најчешће садрже гуме за жвакање, изазива проблеме код неких људи.

Иако је препорука да се у исхрану укључи храна богата влакнима, проблем настаје уколико се одједном започне конзумација овакве хране или се таква храна једе у већој количини, јер може да изазове бројне непријатности. Гасови, надутост су пропратни ефекти, а уколико већ особа има осетљив желудац, савет је да полако уводи ове намирнице у исхрану постепено повећавајући њихову количину.

Пасуљ и друге махунарке препуне су протеина и влакана, али и пуне тешко сварљивих шећера које изазивају грчеве и гасове. Људско тело не поседује ензиме који могу да их сваре. Бактерије из црева тада преузимају овај посао, али као нуспродукт испуштају гасове док варе ову храну. Трик који помаже је потапање пасуља у воду, на макар 4 сата, па затим додавање нове воде и кување. У Србији су баке прве две воде након кључања просипале, а додатак нане или босиљка док се прирпема пасуљ, многима је олакшавао стомачне пробелеме. 

Купус је још једна намирница која је популарна током зиме, али и сво купусасто поврће, укључујући и броколи, уме да ствара проблеме органима за варење. Разлог је опет шећер, и то идентична врста шећера коју имају махунарке. Због тога је купусасто поврће боље јести кувано него сирово.

Иако се природно фруктоза, као врста шећера налази у воћу, често се користи као заслађивач у соковима, бомбонама, газираним пићима и пецивима. Фруктозу неки људи тешко варе и изазива им дијареју, надимања и грчеве у стомаку.

Како би направили сва укусна јела из Србије, као што су већ помињани пасуљ или купус, користи се пуно зачина. Управо оваква зачињена храна код неких људи изазива горушицу, посебно ако је у питању био количински већи оброк. Љуте папричице, једна од омиђених зачина, посебно током зимских дана, у себи имају капсаицин, који може бити кривац за тежу толеранцију и проблеме са варењем.

Уколико се након конзумације млечних производа појави дијареја, надимање или гасови, велика је вероватноћа да је особа "нетолерантни на лактозу". Ова нетолеранција заправо значи да тело нема ензиме који могу да сваре шећер из млека или других млечних производа. Избегавање ове врсте хране или коришћење лекова који надокнађују недостатак ензима, једина је помоћ код овог проблема са стомаком узрокованог млечним производима.

Пеперминт опушта мишиће на врху желудца, па враћа храну назад у једњак, често изазивајући горушицу. Кафа или чоколада такође могу довести до овог горућег осећаја. Мање порције и никако у кревет након оброка, помажу код ове непријатне појаве.  

Лекари саветују да се увек прати реакција тела и сигнали које оно даје. Уколико се неколико пута појаве исти стомачни симптоми, требало би истраживити шта је проблем па или избегавати такву храну или уз адекватну терапију конзумирати јела.

image