Магазин

Чоколада или сир неће штетити здрављу ако се поштују одређена правила

Иако бисмо их највероватније јели у строгој тајности и тако се у потпуно препустили прекршају у време специјалног режима исхране, чоколада или сир, па чак и чипс могу да буду дозвољени у време дијете. Наравно, под одређеним правилима, напомињу стручњаци.
Чоколада или сир неће штетити здрављу ако се поштују одређена правила© @ master1305

Многи би помислили да чоколаду, сир или чипс можемо да конзумирамо само кад се у потпуности препуштамо ситним задовољствима и кад одустајемо од наших здравих навика у исхрани. Ипак, и у случају овакве хране, за коју генерално важи мишљење да је нездрава, нутриционисти сматрају да треба да се конзумира:

"Уместо да се фокусирате на оно шта не би требало да једете, дозволите себи мање порције намирница које волите и уживајте у том задовољству. Када усвојите овај начин размишљања, имаћете више задовољства и мање стреса у свом животу", сматра нутрициониста Лорен Армстронг и додаје:

"Свима са којима радим кажем да могу да имају све оно што воле као део своје дијете. Моје главно правило је да престанемо да категоришемо храну као 'добру' или 'лошу'. Уместо тога, вежбајте контролу порција и радите на томе да храну посматрате као извор 'горива' за своје тело. Наравно, ако имате озбиљне здравствене проблеме, прво се консултујте са својим лекаром".

Поред величине порција, јако је битно да потражите квалитетне састојке. Постоји неколико здравих и укусних начина да уживате у овој храни, а ево и који су према мишљењу нитриционисте.

Воће преливено чоколадом

Овакве посластице могу да задовоље жељу за слатким и да дају додатни подстицај хранљивим материјама. И то посебно бобичасто воће – као што су јагоде, боровнице и малине, јер садрже влакна, полифеноле и антиоксиданте. Њихово конзумирање може помоћи у смањењу ризика од срчаног удара и дијабетеса типа 2.

Кеса чипса није исто што и једна порција

Ако отворите кесу чипса, наравно да ћете изгубити сваки осећај. Зато препоручујем да пређете на мини кесе чипса око 30 грама, јер су обично савршено распоређени у мању и дозвољену порцију. Чипс са укусом неког поврћа је такође дозвољен, ако имате 'хрскаву жудњу'.

Како да једемо сир без гриже савести

Сир је богат мастима и садржи и важне витамине и минерале:

Витамини А, Б6, Б12, Д и К
Калцијум
Калијум
Цинк
Магнезијум

Препоручуљиво је конзумирање 3 шоље млечних производа без масти или ниско-масне хране дневно, што укључује млеко, јогурт и сир, према америчком удружењу који се бави истраживањима и болестима срца. Уколико жудите за "јачим" сиром, нпр. дозвоњена порција чедара, подразумева само пар коцкица. Савет - водите се стратегијом у припреми хране.  Дакле, ако већ не можете да одолите сиру, ставите га мало у салату за вечеру или додајте га у кајгану за доручак.

Како јести када смо ван куће

И у овом ситуацијама нутрициониста препоручује да се не лишавамо хране, него да будемо рационални. Уколико излазите у пару, можда не би било лоше да поделите предјело или дезерт, а ако вечерате сами ван куће саветује да поједете пола порције и другу половину понесете кући и ручате или вечерате сутрадан, пише Си-Ен-Би-Си. 

image