Магазин

Тренинг "12-3-30" за брже сагоревање масти "запалио" ТикТок

Нови хит на друштвеној мрежи ТикТок сакупио је готово 400 милиона прегледа, а бројни задовољни вежбачи практично се "куну" у овај тренинг. Веома једноставан, а ефектан, "12-3-30" се изводи на траци за трчање и не захтева никакво предзнање.
Тренинг "12-3-30" за брже сагоревање масти "запалио" ТикТок© Canva / WDnet Studio

Одлазак на тренинг по први пут може бити доста стресан - не познајете простор, немате кога да питате за савет, а чак ни вежбе које радите не знате да ли их изводите исправно. Срећом, на друштвеној мрежи ТикТок појавио се нови тренд када је вежбање у питању, а фитнес тренери овај пут имају веома позитивне коментаре. "12-3-30" тренинг одличан је за почетнике, као и оне који желе да за кратко време "скину" који килограм вишка.

12-3-30 експресно сагорева масти, фитнес тренери одобравају

Тренинг 12-3-30 намењен је пре свега почетницима и онима који су "испали" из форме након годишњих одмора, а због једноставности, вежбачи га радо бирају: циљ је да на траци за трчање која је под нагибом 12, ходате (узбрдо) брзином око 5 километара на час (3 миље на час) у трајању од 30 минута (тако је тренинг и добио назив 12-3-30). Иако се сматра тренингом ниског интензитета, многи корисници тврде да се масне наслаге сагоревају јако брзо, а да су резултати видљиви већ након прве недеље вежбања.

"То је добар тренинг за сагоревање масти", наводи Џеси Купер, сертификовани персонални тренер у Мериленду. "Овај тренд подстиче и друге људе да буду доследни тренингу, јер дисциплина је увек кључна када је вежбање у питању."

Пар савета за почетак

Како бисте извукли што више бенефита из тренинга "12-3-30", Колинс Езек, персонални тренер славних личности направио је кратак списак савета које даје својим клијентима:

  • Иако је по правилу дужина трајања оваквог тренинга 30 минута, то може бити доста напорно онима који нису у доброј форми. Уместо тога, почните са 15 или 20 минута сваки други дан, а временом повећавајте дужину трајања. Када 30 минута више не буде изгледало као баук, уведите чешће тренинге, и покушајте да одржите динамику од 5 дана недељно, уз обавезан одмор оних дана када не тренирате.
  • За постизање најбољих резултата, препоручује се комбиновање са тренинзима снаге, тако да се на самом почетку одраде вежбе попут чучња, мртвог дизања, склекова и слично, а након тога тренинг настави вежбом "12-3-30". Наравно, након тога обавезно је истезање.
  • Хајкинг или планинарење могу бити сјајна замена за "12-3-30" у данима када време то дозвољава. Чист ваздух и витамин Д (ако је сунчано) унеће не само разноликост у тренинг, већ ће имати и позитиван утицај на опште здравље и расположење".
  • Хидратација је од велике важности када је овакав тренинг у питању, имајући у виду да се због напора тело зноји. Понесите са собом флашицу воде више.

Снимци на ТикТоку постали вирални

Иза ТикТок тренда који је "запалио" друштвене мреже стоји Лорен Гиралдо, девојка која је 2019. године почела да вежба и која је у периоду од две године без икаквих ригорозних дијета изгубила готово 16 килограма. Након подељеног видеа са објашњењем како овај тренинг фукнционише, ТикТок је "експлодирао", а под хештегом "12330" на платформи се може наћи велики број снимака корисника који ходају на траци која је под нагибим. Овај хештег данас има преко 400 милиона прегледа!

image