Магазин

Како је Пушкинова унука "дигла на ноге" династију Романових

Топлог фебруарског дана давне 1891. године, у Сан-Рему се одиграла помпезна свадба великог кнеза Михаила Михаиловича, а овај догађај "дигао је на ноге" читав Зимски дворац династије Романових. Разлог за то била је млада, Софија Меренберг, односно њено порекло.
Како је Пушкинова унука "дигла на ноге" династију Романових© Canva / alexandraivankovich

У доба када је царска породица Романов била на свом врхунцу, један непромишљен, али искрен потез младог кнеза Михаила "дигао је на ноге" не само најближе чланове династије, већ и целу Русију. Исхитрена одлука кнеза да се ожени женом из народа протумачила као непоштовање царског родослова, а драма која је уследила довела је не само до тога да младенци буду "отписани" и њихов брак неважећи, већ и до смрти његове мајке.

Михаил и Софија - два различита света

Софија Николајевна Меренберг рођена је 20. маја 1868. године, у породици Наталије Пушкине, ћерке великог руског писца и Николаја-Вилхелма Насауског, а будући да њена мајка није била кнежеског порекла, ни Софија није имала високу титулу. Ипак, у срећној породици у каквој је одрастала за то нико није марио.

Са друге стране, велики руски кнез Михаил Михаилович био је човек "плаве крви" - син великог кнеза Михаила Николајевича и књегиње Олге Фјодоровне, из царске династије Романових. Момак необичних црта лица, благородног срца и изванредних војничких способности био је савршен у свему, осим у једном - у избору жене са којом ће провести живот.

Михаил је браком са Софијом "укаљао" царску лозу

Млади руски кнез Михаил Михаилович "до ушију" је био заљубљен у лепу Софију Меренберг, међутим њено порекло веома је сметало свим члановима династије Романових. Ипак, то није једини разлог због кога је царски двор негодовао - о томе да је млади кнез "стао на луди камен" његова породица је сазнала из телеграма који је стигао директно из италијанског Сан-Рема, већ након што је Софија постала књегиња Романов.

Гнев Романових био је невероватних размера након што је до Зимског дворца стигла информација да се млади Михаил Михаилович, унук великог Николаја I, оженио Софијом, унуком Александра Пушкина, у то време обичног писца. Оваква заједница царској породици била је непојмљива - да један кнез ожени жену из народа у Русији је значило само једно - царска династија се укаљала!

Најтеже је овај морганатски брак (брак између двоје људи неједнаког друштвеног ранга) пао младожењиној мајци, Олги Фјодоровни, која је била жена плаве крви и строгих принципа. Њено разочарање избором наследика, њеног Мише, како је волела да му тепа, било је толико јако, да је само неколико дана касније пала у болничку постељу, а недуго затим и напустила овај свет.

Брак неважећи, али љубав цвета

О овом срамном потезу кнеза Михаила брзо је сазнала и цела Царска Русија, али су се Романови потрудили да свој образ сачувају прогласивши брак неважећим због разлике у друштвеном рангу младенаца, али и чињенице да нико од чланова династије није дало благослов на његово склапање.

"Овај брак, склопљен супротно законима наше земље и без моје претходне сагласности, у Русији ће се сматрати неважећим и неприкладним", писало је у писму тадашњег императора Русије, Александра III, Софијином оцу.

Но, на љубав двоје младих оваква одлука династије Романов није утицала ни најмање - штавише, љубав је цветала из године у годину све више, да би на крају била крунисана и рођењем троје деце - ћерки Анастасије и Надежде и наследника Михаила. Међутим, и поред срећног брака, Михаила Михаиловича је смрт његове мајке заувек "прогањала" - толико, да је сав свој бол годинама преносио на папир и 1908. године у Лондону, где је и живео са супругом и породицом, објавио књигу "Не очајавај" ("Never say die").

Роман "Не очајавај" био је само још један ударац за руску империју

У свом роману, Михаил Михаилович је описао дешавања у "једној" земљи у којој су постојали династијски закони који су бранили склапање бракова између двоје људи неједнаког статуса, а чак иако се нигде није прецизно спомињала Русија, свима је било јасно да се ради управо о њој. Роман је за царску породицу био само још један "нож у љеђа", срећом, на ово се могло утицати, макар на неки начин. Руска империја је одмах по објављивању романа издала наредбу о његовој забрани на територији земље, али, како то обично бива, забрањено воће је најслађе - и тако је народ, желећи да сазна шта се то заправо догодило у царској породици, тражио начине да књигу прошверцује.

image