Магазин

Забрањена продаја "ајфона" 12 у Француској због нивоа зрачења

"Епл" мора одмах повући све моделе "ајфона" 12 са француског тржишта, објавила је у уторак Национална агенција за фреквенције (АНФР), оптужујући популарни паметни телефон да емитује далеко више електромагнетног зрачења него што то дозвољавају прописи Европске уније. "АНФР очекује да ће "Епл" применити сва расположива средства како би уклонио све неусаглашености са прописима. Недостатак реакције ће резултирати повлачењем опреме која је већ стављена на располагање потрошачима", наводи агенција .
Забрањена продаја "ајфона" 12 у Француској због нивоа зрачењаGetty © Ming Yeung

"Епл мора да престане са продајом свог модела "ајфона" 12 у Француској, због нивоа значења изнад дозвољеног прага", рекао је за "Ла Паризијен" Жан Ноел Баро, француски министар за дигиталну економију. 

Према регулатору, тестови у акредитованој лабораторији открили су да је телефон премашио вредност специфичне стопе апсорпције (САР) прописану од стране ЕУ, а то је четири вата по килограму (W/kg) док се држи у руци или у џепу од панталона. Међутим, САР за "тело", то јест када је телефон у џепу јакне или торбе удаљен најмање 5 милиметара од коже, мора бити унутар границе од два вата по килограму. Наводно, овај модел је премашио дозвољене нивое. 

""Епл"мора одмах зауставити продају овог модела и добити одобрење АНФР-а ако их ажурира, како би осигурао усклађеност са прописима ЕУ," додао је регулатор. Инспектори АНФР-а су овлашћени да провере "све канале дистрибуције у Француској" за забрањени уређај, почевши од уторка.

"Ајфон" 12 је представљен у октобру 2020. године и брзо је постао популаран због ниже цене у поређењу са претходним моделима. 

Нова француска мера забране продаје долази након неколико месеци лоших вести за Епл. Прошле недеље је објављено да је Кина забранила државним службеницима да уносе "ајфон" или било које друге стране уређаје у канцеларију и није им дозвољено да их користе у пословне сврхе. Поред тога, руским званичницима је од пре неколико месеци такође забрањено коришћење "Епл" уређаја, позивајући се на безбедносне мере.

Компанија "Епл" је као одговор на ситуацију објавила да је "ајфон" 12 био проверен од стране неколико међународних регулатора и да није дошло до прекраја дозвољеног нивоа зрачења, преноси Ројтерс.

image